Mursi’nin şehadeti

Muhammed Mursi, İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) çizgisindeki Özgürlük ve Adalet Partisi’nin genel başkanıydı. Mayıs 2012’de Mısır Cumhurbaşkanı oldu.

Adil bir seçimle iş başına gelen ilk Mısır Cumhurbaşkanı idi. Yaklaşık bir senelik iktidarı boyunca partisinin özgürlük ve adalet ilkeleri doğrultusunda hareket etti.

İhvan-ı Müslimin’in en hararetli muarızlarından Esed Ebu Halil’in de takdir ettiği gibi, “Muhammed Mursi dönemi, Mısır tarihinde ifade özgürlüğünün en geniş olduğu dönem”di. “Bunu kim inkâr edebilir?” diyor Ebu Halil; ama var inkâr edenler. Fransız filozof müsveddesi Berbard Henry Levy mesela. Bir mülakatta “kadınlardan ve tüm özgürlüklerden nefret eden sakallı İslamcılar” demişti Mursi ve arkadaşları için. Mısır’ın gördüğü ilk kadın cumhurbaşkanı yardımcısının, Mursi tarafından siyasi işlerden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanan Pakinam Şarkavi olduğunu duymamıştı herhalde. Kemalist bir TV kanalında Mursi’nin ölümü üzerine konuşurken ona “İslamofaşist” diyen bedhah (sözkonusu kanalın patronu) da, Mursi’nin, demokratik dönüşümden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcılığına liberal görüşleriyle tanınan Hırisriyan (Kıpti) aydın Samir Morkos’u atadığını duymamış olmalı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ne diyordu David Tonoyan? 25 Mart 2024 | 923 Okunma Nüfusumuz erimeye yüz tutarken 12 Şubat 2024 | 907 Okunma Amerika Bölünmüş Devletleri 29 Ocak 2024 | 1.457 Okunma Fahreddin Paşa Sokağı 01 Ocak 2024 | 1.019 Okunma Karabağ’da öyle Gazze’de böyle 11 Aralık 2023 | 1.036 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar