“Calexit”te son durum

California (Kaliforniya) eyaletini Amerika Birleşik Devletleri’nden koparıp bağımsız bir devlet yapmak için uğraşanlara güzel haber: Reuters / Ipsos’un geçen ay yaptığı bir kamuoyu araştırmasına...

California (Kaliforniya) eyaletini Amerika Birleşik Devletleri’nden koparıp bağımsız bir devlet yapmak için uğraşanlara güzel haber:

Reuters / Ipsos’un geçen ay yaptığı bir kamuoyu araştırmasına göre Kaliforniyalıların yaklaşık üçte ikisi “Calexit” adı altında yürütülen bağımsızlık kampanyasını destekliyor.

2014 senesinde yapılan bir ankette bağımsızlık taraftarlarının oranı yüzde 20 çıkmıştı.

Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi üzerine hızla çoğalıp yüzde 32’yi bulan ayrılıkçıların önümüzdeki süreçte yüzde 50’lere ulaşması sürpriz olmayacaktır.

***

Önümüzdeki süreç;

Eyalet anayasasına göre “Kaliforniya Amerika Birleşik Devletleri’nin ayrılmaz bir parçası” olduğu için, evvela ilgili anayasa maddesinin iptali için referanduma gitmek gerekiyor.

Bağımsızlık davasının öncüsü konumundaki “Yes California” hareketinin başvurusunu değerlendiren Kaliforniya Başsavcılığı, buna yeşil ışık yaktı.

25 Temmuz 2017 tarihine kadar 585,407 imza toplanabilirse, 2018’de anayasa değişikliği referandumu düzenlenecek.

O referandumdan “evet” çıkarsa, ayrılıkçılar “Anayasal engel kalmadı” diyerek 2019’da bağımsızlık referandumuna gidilmesini talep edecekler.

***

Bağımsızlık ‘mefkûresi’ yeni yeni olgunlaşıyor.

Kaliforniya’nın bağımsızlığı fikrini cazip gösteren argümanlar tabanda yeni yeni yayılıyor.

Referandum kampanyaları boyunca “Dünyanın altıncı büyük ekonomisi olan ve fakat ABD’nin kötü yönetimi yüzünden zenginliğinin hayrını göremeyen Kaliforniya, bağımsızlık sayesinde daha da gelişip dünyanın beşinci büyük ekonomisi olacak ve zenginliğinin hayrını görecek” gibi şeyler sıkça konuşuldukça, dimağlara iyice yerleştikçe, “Calexit” eğilimi güçlenecektir.

***

“Calexit”, Sadece Kalforniya’da değil, ABD çapında da büyük iltifat görüyor.

Yine Reuters / Ipsos’un araştırmasına göre ABD halkının yüzde 22’si Kaliforniya’sız bir ABD’den yana.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir kahraman öldü 01 Mayıs 2024 | 178 Okunma Bu mudur? 15 Nisan 2024 | 4.204 Okunma Ne diyordu David Tonoyan? 25 Mart 2024 | 936 Okunma Nüfusumuz erimeye yüz tutarken 12 Şubat 2024 | 917 Okunma Amerika Bölünmüş Devletleri 29 Ocak 2024 | 1.462 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar