Abdülhamit Gül’ün istifası üzerine

Karar Gazetesi Yazarı Hakan Albayrak'ın bugünkü (31.01.2022)'' Abdülhamit Gül’ün istifası üzerine'' başlıklı yazısı.

Tutuklu yargılama furyasını, esasen zorunlu hallerde başvurulacak bir tedbir olan tutuklamanın cezaya dönüştürülmesini kabullenemiyordu.

Diyordu ki:

“Haksız yere içerde tutuklu kalan kişinin o günleri geri gelmiyor, ticari kayıpları geri gelmiyor. Dolayısıyla 'pardon' dediğinizde, özür dilediğinizde veremeyeceğiniz o günleri, o özgürlüğü, o kararı verirken çok iyi düşünmek, haksızlık ve mağduriyete neden olmamak lazım. Aslolan tutuksuz yargılamadır. Tutukluluk istisnadır. Deliller toplanmış, kaçma şüphesi yok, yeri yurdu belli, seneler geçmiş, 'Hadi tutuklayalım...' Bu konuda yargının kamuoyuna değil, dosyaya bakarak adaleti ve hakkı tecelli etmesi hepimizin ortak beklentisidir."

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesinin çiğnenmesine tahammül edemiyordu. (Sedef Kabaş hakkındaki sosyal medya mesajında geçen ve yargıya müdahale olarak nitelenen “adalet önünde hak ettiği karşılığı bulacaktır” ifadesiyle düştüğü çelişki dramatik bir istisnaydı.)

Diyordu ki:

"Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun. Bizim yargıçlardan, yargı mensuplarından beklediğimiz budur. 'Şu ne der, bu ne der, adliyeye gelen insan şöyle telkinde bulundu, şu nasıl bakar, nasıl değerlendirir, bu konjonktüre uygun mu?' Arkadaş, yargı konjonktüre bakmaz, yargı hatıra bakmaz, yargı birilerinin dediğine bakmaz. Yargı dosyaya, vicdanına, hukuka, Anayasa'ya bakar. Bizim beklentimiz budur. O yüzden adalet yerini bulsun, ne olursa olsun. Yargı mensuplarının yanında HSK vardır, bu millet vardır. Hiç kimsenin tavsiyesine, talimatına, telkinine bakarak değil dosyaya bakarak vicdanınıza göre karar verin ve 83 milyon huzur içerisinde geleceğe daha güvenle baksın.”

Hukukun üstünlüğüne mugayir söylem ve davranışları hazmedemiyordu.

Diyordu ki:

"Bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. Biz yapalım hukuk arkadan gelsin değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışıdır hukuk devleti.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu mudur? 15 Nisan 2024 | 4.179 Okunma Ne diyordu David Tonoyan? 25 Mart 2024 | 933 Okunma Nüfusumuz erimeye yüz tutarken 12 Şubat 2024 | 913 Okunma Amerika Bölünmüş Devletleri 29 Ocak 2024 | 1.460 Okunma Fahreddin Paşa Sokağı 01 Ocak 2024 | 1.024 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar