Plastik Bankası blockchain ile denizleri temizliyor

Dünya İşleri’nde ilk şifreli para yazımı 24 Ağustos 2017’de yazdım. O vakit, şifreli paraların toplam piyasa değeri 150 milyar dolar civarındaydı. Dün itibariyle 272 milyar dolar oldu. Şifreli paraların...

Dünya İşleri’nde ilk şifreli para yazımı 24 Ağustos 2017’de yazdım. O vakit, şifreli paraların toplam piyasa değeri 150 milyar dolar civarındaydı. Dün itibariyle 272 milyar dolar oldu. Şifreli paraların güvenilir alışverişini sağlayan blockchain teknolojisi ise artık hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Blockchain’in tekstil ve moda endüstrilerini nasıl değiştirdiğinden bahsettiğim küçük harfli bitcoin ve büyük harfli Bitcoin meselesini hatırlayın. Ama yalnızca ticari uygulamalar yok ortada, blockchain ile plastik, sosyal plastik oluyor. Plastik Bankası blockchain ile denizleri temizliyor. Gelin bakın nasıl oluyor?

IBM Blockchain Hizmetleri emrinizde

Önce “Nasıl oluyor da, blockchain teknolojisi bu kadar hızlı yayılıyor?” ona bakalım. IBM benzeri şirketler bu teknolojinin hızlı yayılmasına doğrudan katkıda bulunuyor. Bugün şirketiniz için blockchain’e dayalı çözümler mi üretmek istiyorsunuz? Kafanızda bazı fikirler ya da elinizde prototipi çıkmış bir ürün mü var? IBM’in blockchain rehberlik hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. IBM Blockchain Hizmetleri web sitesi, bir nevi blockchain kuluçka merkezi ve blockchain hızlandırıcısı olarak çalışıyor. En son bir Starter kit bile geliştirmişler. Bir nevi yeni başlayanlar için blockchain adımları.

Laboratuvarları olan düşünce kuruluşları olarak yeni teknoloji kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar

Şimdi IBM’in bu açılımına nasıl bakmak lazım? Birincisi, IBM gibi yaklaşık 400 bin çalışanı olan 170 ülkede örgütlü bir şirket, blockchain teknolojisine doğrudan yatırım yapıyor. Neden blockchain umut vaat ediyor? Biraz da bu ilgiden. Dünyanın en büyük bilgi ve iletişim teknolojisi şirketi blockchain’e yatırım yapıyorsa bu işin bir geleceği var demektir. İkincisi, IBM’in blockchain odaklı startupları etrafında toplamak üzere, blockchain kuluçka merkezi ve blockchain hızlandırıcı hizmetlerine odaklanması, bu dönemde teknolojik değişimin nasıl olabildiğine güzel bir örnek olarak alınabilir. Startuplar, yenilik süreçlerinde önemlidir. Üçüncüsü ise, bu kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar bir nevi yeniçağın yeni tür düşünce kuruluşlarıdır. Bundan bir kaç yıl önce, Kaliforniya’da IndieBio’yu gördüğümde, kuluçka merkezi ve hızlandırıcının ne olduğunu daha iyi idrak edebilmiştim. IndieBio, laboratuvarları olan bir düşünce kuruluşu gibiydi. Odağı biyoteknolojiydi. Yeni teknolojiye dayalı bir ürünü ya da ürün fikrini ticarileştirmek demek, o ürünün hangi meseleye ne tür bir çözüm sağlayacağına odaklanmak demektir.

Küresel, bölgesel ya da yerel meseleyi belirledikten/bildikten sonra, mutasavver ürüne piyasa yaratmak mümkün olur. Çözüm ne tür bir çözümdür? Maliyeti nasıldır? Ortada benzer ya da farklı çözümler üreten bir rakip var mıdır? İnkübasyon merkezi demek, öncelikle küresel, bölgesel ya da yerel meselenin ya da işin farkında olmak demektir. Mesele nedir, ne tür bir teknik çözüme açıktır? Sonra, laboratuvarlarınızda buna bir çözüm sunabilecek startupları bir araya getirmektir işiniz. Kuluçka merkezleri yeniçağın düşünce kuruluşlarıdır derken aklımdaki bu tür laboratuvarlı düşünce kuruluşlarıdır doğrusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk lirası artık kurtulmuş sayılır mı? 01 Ekim 2018 | 579 Okunma Ali Rıza Amca yine derin bir merak içindeydi 24 Eylül 2018 | 390 Okunma Para bol bulamaç olunca, yatırımcı ne yapar? 17 Eylül 2018 | 227 Okunma Bütün bu işin Türkiye’nin ihracatına bir faydası olur mu? 10 Eylül 2018 | 155 Okunma Aslında Y kuşağının işi daha zor 07 Eylül 2018 | 338 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar