Yeni Zelanda başbakanı doğum iznine çıktı

Yeni Zelanda başbakanı Jacinda Ardern geçen hafta görev başındayken ilk çocuğunu doğurdu ve inanmayacaksınız ama, tam 6 haftalık bir doğum iznine çıktı. Şimdilerde yeni doğan bebeğine bakıyor....

Yeni Zelanda başbakanı Jacinda Ardern geçen hafta görev başındayken ilk çocuğunu doğurdu ve inanmayacaksınız ama, tam 6 haftalık bir doğum iznine çıktı. Şimdilerde yeni doğan bebeğine bakıyor. Altı hafta sonra ise bebeğe, gün boyu babası bakacakmış. Önce haberden başlayayım, sonra da bu haberin bana hatırlattıklarına kısaca bir değineyim.

“Çocuk da yaparım, kariyer de”

1980 doğumlu Jacinda Ardern daha geçen yıl Yeni Zelanda’ya başbakan olmuştu. Ayağının tozuyla yaptığı ilk icraat ise doğum iznini 18 haftadan 22 haftaya çıkartmak olmuştu. Ama o yalnızca 6 hafta izin aldı. Göreve geldiğinde, bir televizyon programında, kendisine “Çocuk doğuracak mısınız? Her işverenin bunu bilmeye hakkı var” diyenlere “Ne zaman çocuk doğuracağı konusu, yalnızca buna karar verecek kadınları ilgilendirir. Kimse bu konudaki zamanlamayı işe alınma önkoşulu gibi ortaya koyamaz ve çalışmak isteyen kadınlara böyle bir soru soramaz” demişti, “Ancak genel olarak bakıldığında, aynı anda birden çok işi yapmanın (multi tasking) normal kabul edildiği bu çağda, “çocuk da yaparım, kariyer de” diye de eklemişti. Şimdi Ardern, dünyada, görev başında iken doğum iznine çıkan ilk kadın başbakan unvanını aldı. Çığır açtı, bana sorarsanız.

Nerede bu Yeni Zelanda?

Yeni Zelanda, Pasifik Okyanusu’nun ortasında bir ülke. Bizim haritalarda, Avustralya’yı geçip, sağdan aşağıya doğru giderseniz Yeni Zelanda’ya varıyorsunuz. Ama aslında Avustralya ile Yeni Zelanda arası yaklaşık 2000 kilometre. Kısa değil yani. Auckland-Sydney uçuşu 3 saat 40 dakika sürüyor. Karşılaştırmak için Van-İstanbul uçuşuna bakabiliriz: 2 saat 5 dakika. Suyun tam ortası derken, abartmıyorum yani.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk lirası artık kurtulmuş sayılır mı? 01 Ekim 2018 | 580 Okunma Ali Rıza Amca yine derin bir merak içindeydi 24 Eylül 2018 | 390 Okunma Para bol bulamaç olunca, yatırımcı ne yapar? 17 Eylül 2018 | 227 Okunma Bütün bu işin Türkiye’nin ihracatına bir faydası olur mu? 10 Eylül 2018 | 156 Okunma Aslında Y kuşağının işi daha zor 07 Eylül 2018 | 340 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar