Trump’ı beklerken

Türkiye neden “Menbiç’e harekâtta” kararlı ve ısrarlı?Rusya neden TSK takviyeli ÖSO güçlerinin El Bab’da ilerleyişinin “bir çizgide” durmasını istedi?Suriye “rejim...

Türkiye neden “Menbiç’e harekâtta” kararlı ve ısrarlı?
Rusya neden TSK takviyeli ÖSO güçlerinin El Bab’da ilerleyişinin “bir çizgide” durmasını istedi?
Suriye “rejim güçleri” neden ansızın hareketlenerek El Bab’ın güneyini ele geçirdi? Rusya’nın belirlediği çizgiye kadar olan alanı DAEŞ’ten temizledi ve ÖSO ile o çizgide karşı karşıya geldi ve durdu?
.....................
Aşağıdaki “harita” durumu çok açık ortaya koyuyor.
Fırat’ın batısındaki Menbiç YPG güçlerinin elinde.
Biraz daha ilerlese Hatay’ın doğusundaki Afrin YPG kantonuna ulaşacak ve Türkiye’nin boydan boya güney sınırındaki bütün kantonları birleşecekti. Öteden beri Ankara’nın -kesin- karşı tavır koyduğu “Kürt koridoru” gerçekleşmiş olacaktı.
Türkiye bu planı, TSK takviyeli ÖSO güçlerini önce Cerablus, sonra El Bab’ın büyük kısmına egemen olarak ortasından yırttı.
“Kürt koridoru projesini” engellemek misyonunu -neredeyse- tamamladı.
....................
Ancak...
Bu “kantonları birleştirme” projesinin hâlâ bir “tarih yolu” var.
Suriye rejim güçlerinin bunca yıl bekledikten sonra El Bab’ın güneyine yürümesi ve ele geçirmesi “zurnanın akortsuz deliği...”
Haritaya bakın.
Fırat’ın batısındaki PYD kantonu Afrin’in bir “dil” gibi uzandığı dar alanın ucu El Bab’ın güneyindeki Suriye rejim güçlerine dokunuyor.
Suriye rejim gücü daralarak YPG elindeki Menbiç’e dayanmış durumda.
Suriye rejim gücü arada kalan “yayı” kendi stratejisi gereği isterse YPG’ye “kullan-dırabilir.” 
Hatta, YPG’ye “bırakabilir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yarım kalan sevinç 08 Mayıs 2024 | 179 Okunma İslamofobik lider Modi (2) 05 Mayıs 2024 | 131 Okunma İslamafobik lider MODİ 03 Mayıs 2024 | 317 Okunma İsrail’e uyarı ve fal... 30 Nisan 2024 | 320 Okunma Katar arabuluculuktan çekilirse… 26 Nisan 2024 | 213 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar