Trump şaşırttı

Uluslararası ilişkilerde bir lider için referans, “öngörülebilir (predictable)” mi yoksa “öngörülemez (unpredictable)” mi olduğudur.Birincisi yani “öngörülebilir, tahmin edilebilir” olmak...

Uluslararası ilişkilerde bir lider için referans, “öngörülebilir (predictable)” mi yoksa “öngörülemez (unpredictable)” mi olduğudur.
Birincisi yani “öngörülebilir, tahmin edilebilir” olmak “güven” notudur.
İkincisine ise “güven” duyulmaz.
Ondan her an, her şey, her ters köşe beklenebilir.Trump başkan seçildiğinden bu yana “öngörülemez, tahmin edilemez” bir ABD profili çizmekte.
Sürekli şaşırtıyor, ters köşe yapıyor, ABD’nin 100 yıl boyunca oluşturduğu imajına maskeli balodaymışçasına farklı görüntüler veriyor.
Misal...
Obama’nın bütün Batılı müttefiklerini yanına alarak, ekonomik yaptırımlarla bunaltarak İran’ı “nükleer silah üretimine son verdirten” anlaşmayı “artık tanımadığını” söyledi.
Devletlerde liderler, iktidarlar değişir ama devletin attığı imzalar kalıcıdır.
Uluslararası hukukta buna “ahde vefa” denir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’da kanlı cuma 27 Mart 2024 | 153 Okunma Mucize Takım Bayern Münih (2) 24 Mart 2024 | 96 Okunma Mucize takım Bayern Münih 22 Mart 2024 | 295 Okunma Putin’in kaderinde bir çift kadın ayakkabısı 19 Mart 2024 | 378 Okunma Oscar’ın arka odaları 17 Mart 2024 | 100 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar