Montrö bakan yemişti

İDLİB ve Coronavirüs gündemde öne geçti ama “Kanal İstanbul” yerini koruyor. Bu bağlamda boğazların hukuki statüsünü düzenleyen Montrö anlaşması da öyle.........................Montrö Anlaşması’nın uygulaması Türkiye’de bakan yemiştir.

Hem de Numan Menemencioğlu gibi Dışişleri’nin kurumsallaşmasında en büyük katkıyı sağlayan bir efsane bakanını.Anlatayım........................1940’lı ilk yıllar.Bazı Alman ticari gemileri Montrö Anlaşması gereğince boğazlardan sık sık giriş çıkışlar yapmaktadır. Montrö Anlaşması’na göre “bunları aramak, durdurmak” Türkiye’nin yetki alanında değil.Ama...İngilizler bu Alman gemilerinin ticari görünseler de, gerçekte maskelenmiş savaş gemileri olduklarını iddia ederek Türk hükümetinden “durdurulmalarını, boğazlara giriş çıkış yapmalarının” engellenmesini istemektedir.Bu yüzden Türkiye-İngiltere arasında ilişkiler soğumaktadır.Amerikalıların da ağırlık koydukları bu İngiliz istekleri sık sık Türkiye Dışişleri Bakanı Numan Menemencioğlu’na bildirilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Misilleme sarmalı 18 Nisan 2024 | 196 Okunma ‘Caydırıcı olsun ama tırmandırmasın’ 17 Nisan 2024 | 151 Okunma İran’ın savaş makinesi 14 Nisan 2024 | 252 Okunma Laiklik günü... 12 Nisan 2024 | 89 Okunma Futbolda derin şiddet 10 Nisan 2024 | 130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar