Menbiç’te dekor arkası

Ağırlık kazanmakta olan olasılık “1- Menbiç’in Suriye rejim yönetimine bırakılması... 2- En azından an itibarıyla olduğu gibi YPG kontrolü altındaki Menbiç etrafındaki tampon bölgede Suriye...

Ağırlık kazanmakta olan olasılık “1- Menbiç’in Suriye rejim yönetimine bırakılması... 2- En azından an itibarıyla olduğu gibi YPG kontrolü altındaki Menbiç etrafındaki tampon bölgede Suriye rejim güçlerinin kalması..”


Öyle görünüyor ki birinci çözüme Ankara daha yakın.
Nihayet çeşitli coğrafyaları farklı grupların kontrolü altında olsa bile “Suriye’nin bütünü uluslararası hukuka göre Şam yönetiminin egemenlik alanı...”
Ancak...
İkinci formülü Ankara’nın kabul etmesi ihtimali uzak.
Çünkü...
Bu durumda ABD güçleriyle takviyeli YPG Fırat’ın batısında kalacak.
Türkiye’nin ısrarla vurguladığı şey “YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmesi...”
.................
Ancak...
Her iki halde de bu formülün bir “dekor” olma ihtimali az değil.
Suriye rejim güçleri zamanı geldiğinde Menbiç’ten ya da etrafındaki tampon coğrafyadan çekilir, Hepsini YPG’ye bırakabilir.
Bu kuşkunun “ciddi dayanağı” var. Yakın geçmişte “Suriye rejim güçlerinin aynı şeyi bugün PYD kantonları olarak bilinen Fırat’ın doğusundaki Kuzey Suriye kuşağında yapmış olmasından” kaynaklanıyor.
Aşağıda bunu araştırmacı gazeteci Fehim Taştekin’in -belgesel- niteliğindeki “ROJAVA - KÜRTLERİN ZAMANI” kitabından yansıtıyorum. (Kitapta Ankara, Türkiye ve “Yeni Osmanlılar” söylemleriyle yapılan yorumlar yazara aittir. Benim görüşlerim farklı. O nedenle sahadaki fiili gerçeklerle ilgili satırlara ağırlık verdim. )

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yarım kalan sevinç 08 Mayıs 2024 | 179 Okunma İslamofobik lider Modi (2) 05 Mayıs 2024 | 129 Okunma İslamafobik lider MODİ 03 Mayıs 2024 | 317 Okunma İsrail’e uyarı ve fal... 30 Nisan 2024 | 320 Okunma Katar arabuluculuktan çekilirse… 26 Nisan 2024 | 213 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar