Büyük ‘hata ve zafer’

30 Ağustos büyük zaferi kutlu olsun.Ülkemizi işgal ordularından, donanmalarından kurtaran, Başkomutan Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına yürekten sevgi, saygı ve şükranlarımızı sunuyorum.Şehitlerimize...

30 Ağustos büyük zaferi kutlu olsun.
Ülkemizi işgal ordularından, donanmalarından kurtaran, Başkomutan Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına yürekten sevgi, saygı ve şükranlarımızı sunuyorum.
Şehitlerimize rahmet diliyor, gazilerimizi sevgi ve saygıyla anıyorum.
Bir Mustafa Kemal çıkmasaydı Türkiye Cumhuriyeti topraklarımız İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan’a ait parçalara bölünmekten, Anadolu’nun yarısının Ermenistan’a katılmasından gene de kurtarılabilir miydi?
En doğrusu, ünlü İngiliz politikacısı Churchill’in “Her yüzyıl bir deha gelir, bu yüzyılın da dâhisi Mustafa Kemal’di” söylemini hatırlamak.
Churchill, “Türkiye’nin büyük şansını”, İngiltere ve müttefiki devletlerin “büyük talihsizliğini” vurgulamıştır.
Onun “Bağımsızlık benim karakterimdir” söylemi “Türkiye’nin DNA’sı” olmuştur.
Bugün de Türkiye’miz “DNA’sının” öz gücüyle dışa karşı “bağımsızlık” savaşı içindedir.
Yolumuz ve bahtımız açık olsun.

....................

Başta yapılan bir hata, sürecin sonuna kadar etkili olur.
Osmanlı’yı çökerten son hata “Birinci Dünya Savaşı’na Almanya’nın müttefiki olarak girmekti.”
Aslında...
Yönetimde olan İttihat Terakki darbe iktidarının siyaset acemiliği, telaşı ve öngörü yoksunluğu olmasaydı Osmanlı daha bir süre savaşta tarafsız kalmayı başarabilirdi.
Falih Rıfkı Atay “ÇANKAYA” -Atatürk’ün yaşamını ve onunla yaptığı söyleşileri anlattığı- kitabında bu izlenimlerini vurgular.
Hatta...
“İkinci Dünya Savaşı’na girmeyerek, bloklar arasında tarafsız konumunu sürdürerek Türkiye’yi felakete sürüklememek başarısını göstermiş bulunan” İsmet Paşa’yı referans gösterir ve “Osmanlı’nın Birinci Dünya Savaşı’na girmemek ve tarafsız kalmak şartları çok daha müsaitti” mesajını verir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Misilleme sarmalı 18 Nisan 2024 | 194 Okunma ‘Caydırıcı olsun ama tırmandırmasın’ 17 Nisan 2024 | 149 Okunma İran’ın savaş makinesi 14 Nisan 2024 | 250 Okunma Laiklik günü... 12 Nisan 2024 | 89 Okunma Futbolda derin şiddet 10 Nisan 2024 | 130 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar