‘Baskın’ seçim mi?

Geride kalan hafta AK Parti’nin nabzını iyi tuttuğuna inandığım bir gazete yazarı, politika laflarken, “15 Temmuz’da sandıkların kurulması sürpriz olmaz” dedi. Gerçi iktidar zirvelerinden “erken...

Geride kalan hafta AK Parti’nin nabzını iyi tuttuğuna inandığım bir gazete yazarı, politika laflarken, “15 Temmuz’da sandıkların kurulması sürpriz olmaz” dedi. 
Gerçi iktidar zirvelerinden “erken seçimin düşünülmediği” sık sık vurgulanıyor.
Ama...
Demokrasilerde “baskın seçim” diye bir gerçek vardır.
Yıllar önce İngiltere’nin iz bırakan kadın Başbakanı Margaret Thatcher’ın, Özal’a ikili görüşmede gülerek “baskın seçim kararı alarak muhalefeti nasıl da faka bastırdığını anlattığını” dinlemiştim.
Anlatan da Özal’dı.
O da, “siyasi yasakların kalmasından hemen sonra” DYP’ye ve referandumdan sonra onun başına geçen Süleyman Demirel’e hazırlanma zamanı bırakmadan “baskın seçim” yapmıştı.
Ayrıca...
Seçimde “zamanlama” önemlidir.
Büyük “ulusal başarı” sonrasında hemen seçime gitmek, bu başarının arkasındaki lidere “oy patlaması” yapar.
“Kıbrıs Barış Harekâtı” sonrasında Başbakan Bülent Ecevit, ortağı Necmettin Erbakan’ın MSP’siyle maraza çıkartmış ve seçime gidilmişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Netzah Yehuda taburu 23 Nisan 2024 | 150 Okunma Misilleme sarmalı 18 Nisan 2024 | 198 Okunma ‘Caydırıcı olsun ama tırmandırmasın’ 17 Nisan 2024 | 153 Okunma İran’ın savaş makinesi 14 Nisan 2024 | 254 Okunma Laiklik günü... 12 Nisan 2024 | 90 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar