“Europa” adlı kız

Cumhur- başkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın “BEN, ÖTEKİ VE ÖTESİ - İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş-” kitabı (*) 15 günlük tatilimde okuduğum kitaplardan...

Cumhur- başkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’ın “BEN, ÖTEKİ VE ÖTESİ - İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş-” kitabı (*) 15 günlük tatilimde okuduğum kitaplardan biri.
İlgiyle okudum.
Yazıma, kitaptan şu alıntıyla başlayayım:
Yunan mitolojisindeki meşhur bir hikâyeye göre Zeus, Finikeli bir asilzade olan Europa adlı genç bir kıza âşık olur.
Europa’nın çok sevdiği bir “beyaz boğa” şekline girerek ona yaklaşır. Boğayı gören Europa, hayvanın yanına gelerek onunla oynamaya başlar ve sonra ona biner.
Bunu fırsat bilen Zeus kanatlarını açarak havalanır ve Europa’yı kaçırır.
....................
Kaçırıldığını anlayan Europa, Zeus’a kendisini bırakmasını, aksi halde atlayacağını söyler.
Çığlıklarına cevap alamayan Europa kendini beyaz boğa suretindeki Zeus’un üzerinden boşluğa bırakır.
Düştüğü yer, bugün Avrupa toprakları olarak bilinen yerdir.
Bu trajik olaydan sonra bu topraklara Europa adı verilir. Kelime, Şarlman’ın hükümran olduğu 8. yüzyıldan itibaren bütün Avrupa dillerinde kullanılmaya başlar.  
(Europa, Fransızca Européenne ve İngilizce European kelimeleriyle “Avrupalı” tanımının köküdür. G.C)
AVRUPALININ KÖKENİ 
İBRAHİM Kalın -diğer bazı “Avrupa kökeni” teorilerinin yanı sıra bu en yaygın kabul edilen mitolojik anlatımla bir mesaj veriyor.
Finike kadim tarihte Güneybatı Anadolu’nun Teke yarımadasında bulunan yörenin (devletin) adıdır. Ve Avrupa aslında Anadolu kökenlidir. Bugünkü anlamıyla “Batı” değildir.
Ne yazık ki Türkiye’nin resmi okul müfredatında yer almayan ve öğrencilere okutulmayan bu mitoloji anlatımı, Robert Kolej gibi bazı liselerimizde öğretilmekle beraber, yaygın ve genel bir bilgi değil.
Oysa önemli.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Netzah Yehuda taburu 23 Nisan 2024 | 129 Okunma Misilleme sarmalı 18 Nisan 2024 | 198 Okunma ‘Caydırıcı olsun ama tırmandırmasın’ 17 Nisan 2024 | 153 Okunma İran’ın savaş makinesi 14 Nisan 2024 | 254 Okunma Laiklik günü... 12 Nisan 2024 | 90 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar