Tenceredeki kurbağa

Otomotiv sektöründe görüş alışverişi yaptığım firmaların yöneticileri gidişattan genel olarak memnun. Tüm yaşananlara rağmen talebin azalmadığını belirtiyorlar. Nitekim, satış...

Otomotiv sektöründe görüş alışverişi yaptığım firmaların yöneticileri gidişattan genel olarak memnun. Tüm yaşananlara rağmen talebin azalmadığını belirtiyorlar. Nitekim, satış rakamlarına bakıldığında da geçen seneki seviyeye paralel bir hareket gözleniyor. Önümüzdeki yıl için de benzer bir hareketin yaşanacağı söyleniyor.

Ancak, geçen gün ünlü müteahhit Ali Ağaoğlu’nun da dediği gibi “bir kriz yok ama belirsizlik var diyelim” söylemine paralel olarak görüş mesafesinin çok da geniş olmadığını belirtmek gerek.

Bu belirsizliğin ardındaki en önemli unsur ise bence tüketicinin tenceredeki kaynayan kurbağaya benzemesi. Zira şu an Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumun hassasiyetinin henüz net olarak anlaşılabildiğini düşünmüyorum.

Türkiye ekonomisini tenceredeki su olarak düşünürsek, sıcaklığının da yavaş yavaş arttığını söylemek yersiz olmaz.

Siyasetten kaynaklanan ki bu satırlar yazılırken Suriye’de yine sıcak çatışma başlamıştı riskler nedeniyle tencerenin altındaki ateş giderek daha yüksek derecede ısı veriyor.

Kurların seviyesi her geçen gün ufak artışlarla yeni rekorları kırıyor. Acil nakit girişine ihtiyacı olan Maliye’nin aldığı vergi önlemleri ile bir yanda kişisel olarak satınalım gücümüz düşerken diğer yanda da enfl asyondaki yükselişin önü biraz daha açıldı. Yüksek enflasyon demek yüksek faiz demektir. Basit bir benzetmeyle faiz paranın fiyatıdır. Paranın da bir ürün olduğunu varsayarsak, tüm mal ve hizmetlerde görülen fiyat artışı paranın fiyatına da yansıyacak ve faizler daha da yükselecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son kale 01 Ekim 2018 | 154 Okunma Kiralama yoğun bakımda 17 Eylül 2018 | 207 Okunma Kamu araçları 10 Eylül 2018 | 333 Okunma Keşke yanılsam 03 Eylül 2018 | 182 Okunma İktisadi bakış 27 Ağustos 2018 | 178 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar