Perakende ölüyor

Ülke maliyesinin içinde bulunduğu durum herkesin malumu. Toplanan vergilerin büyük çoğunluğunu dolaylı vergilerden oluşuyor.Satın aldığımız her üründe ÖTV ödüyoruz. Ama bizi hiç...

Ülke maliyesinin içinde bulunduğu durum herkesin malumu. Toplanan vergilerin büyük çoğunluğunu dolaylı vergilerden oluşuyor.

Satın aldığımız her üründe ÖTV ödüyoruz. Ama bizi hiç şüphesiz en çok etkileyen iki ürün akaryakıt ve otomobil.

Akaryakıt fiyatlarının artan dolar kuru yüzünden göğü delmesini engellemek için hükümet popülist bir kararla buradan aldığı ÖTV’den vazgeçmişti. Geçmişte, rakamlarla bize neden ÖTV almak zorunda olduğunu, bir puanlık bir azalmanın toplam vergi gelirleri üzerindeki negatif etkisini anlatan Maliye, seçim öncesinde bu kayıpları sineye çekecek bir karar almıştı.

Şimdi soru şu…

Eğer akaryakıtta yapılabiliyorsa, otomotiv sektöründe niye ÖTV’den vazgeçilemiyor. Akaryakıt ürünlerinin temel bir ihtiyaç olduğunu ve buradaki artışların tüm ekonomiyi etkilediğini biliyorum. Lakin, otomotivin de lokomotif sektör olarak desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Zira, mevcut ÖTV sistemi iç pazarı öldürüyor. Satışların sadece yüzde 15 düzeyinde gerilemesi kimseyi kandırmasın. Bugünkü fiyat bazlı sistem nedeniyle, yansıtılmak zorunda olan vergilerle birlikte otomobil fiyatları çok anlamsız noktalara geldi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son kale 01 Ekim 2018 | 154 Okunma Kiralama yoğun bakımda 17 Eylül 2018 | 207 Okunma Kamu araçları 10 Eylül 2018 | 333 Okunma Keşke yanılsam 03 Eylül 2018 | 182 Okunma İktisadi bakış 27 Ağustos 2018 | 178 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar