Kiralama yoğun bakımda

Ekonominin içinde bulunduğu sıkıntılı günlerde, Ankara çeşitli önlemlerle dövizin ateşini düşürmeye çalışıyor. Faizlerin yükseltilmesi geç kalan bir karar olması nedeniyle...

Ekonominin içinde bulunduğu sıkıntılı günlerde, Ankara çeşitli önlemlerle dövizin ateşini düşürmeye çalışıyor. Faizlerin yükseltilmesi geç kalan bir karar olması nedeniyle kurların üzerindeki etkisi, sınırlı kalacaktır.

Bugün itibariyle kurların belirli bir seviyeye oturduğunu varsayabiliriz. Ama bu seviyenin de firmalar üzerinde çok büyük yaralar açtığı da bir gerçek. Kurların daha fazla artmasını engellemek adına atılan adımlardan bir tanesi olan dövizle kiralamaların sonlandırılmasına ilişkin karar otomotiv sektöründe bomba etkisi yarattı.

Bu etkinin en önemli nedeni ise hali hazırda otomotiv satışlarını belirli bir seviyede tutan filo şirketlerine ölümcül darbenin vurulacak olması.

Kurlardaki artış nedeniyle oldukça zor durumda olan ve iflasların başladığı kiralama firmalarında, dövize endeksli sözleşmelerin TL’ye çevrilmesiyle birlikte sağlam durmaya çalışanların bile ayakta kalması güçleşecek. Kurlardaki sıçramayı ancak ve ancak döviz cinsi kira sözleşmeleriyle dengeleyebilen filocular bu kararla birlikte önemli oranda zarar yazacaklar.

Hükümetin ÖTV üzerinde bir düzenleme yapmaması halinde otomobil fiyatlarının baz versiyonlarda 150 bin lira düzeyine çıkması kaçınılmaz olduğu bir durumda, yüksek faizin de eklenmesiyle perakende pazarı durma noktasına geldi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son kale 01 Ekim 2018 | 152 Okunma Kiralama yoğun bakımda 17 Eylül 2018 | 206 Okunma Kamu araçları 10 Eylül 2018 | 332 Okunma Keşke yanılsam 03 Eylül 2018 | 182 Okunma İktisadi bakış 27 Ağustos 2018 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar