Üvey evlat otomotiv

Torbanın içinden çıkan yasalardan bir tanesi hurda indirimi oldu. Yasada yer alan düzenlemeye göre, vergisiz fiyatı 46 bin TL ve altı olan araçlar için teşvik 10 bin TL, vergisiz fiyatı 46 bin TL 80 bin TL arasında olan...

Torbanın içinden çıkan yasalardan bir tanesi hurda indirimi oldu. Yasada yer alan düzenlemeye göre, vergisiz fiyatı 46 bin TL ve altı olan araçlar için teşvik 10 bin TL, vergisiz fiyatı 46 bin TL 80 bin TL arasında olan araçlar için 8 bin TL, vergisiz fiyatı 80 bin TL’nin üzerinde olan araçlar için 3 bin TL teşvik olacak.

Yani bakıldığı zaman bu teşvikte aslan payı, pazarda satılan giriş modelleri olacak. Lakin, bu araçların pazardan aslan payını aldığını söylemek güç. Konuya ilişkin uygulama yönetmeliği belli olmasa da tahminler pazarda yüzde 2-3’lük bir etki yaratacağını söylüyor.
Sistemin işlemesi adına otomobillerin hangi hurda merkezlerine nasıl bırakılacağı da ayrı bir detay ve mutlaka aydınlatılmalı.

Sonuçta, yıllardır beklenen bir sistem değişikliğinin yine istenilen etkiyi veremeyeceği bir uygulama ile karşı karşıya kaldık.

Peki, atılan taşın çok net olarak belli olduğu üzere ürkütülen kurbağaya değmeyeceği bir düzenleme neden yapıldı?

Çünkü devlet elindeki vergiden olmak istemiyor. Defalarca aksi kanıtlansa bile Ankara, nedense satış artışına paralel olarak kazanacağı vergiyi hedefleyerek risk almak istemiyor. Ama konu seçim olunca, akaryakıttaki vergiden vazgeçebiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son kale 01 Ekim 2018 | 153 Okunma Kiralama yoğun bakımda 17 Eylül 2018 | 207 Okunma Kamu araçları 10 Eylül 2018 | 332 Okunma Keşke yanılsam 03 Eylül 2018 | 182 Okunma İktisadi bakış 27 Ağustos 2018 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar