Trump’ın hedefi otomotiv

Son iki haftadır gelişmiş dünya ekonomileri ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı çelik ve alüminyum ithalatına yönelik vergi artışı kararını tartıştı ve tartışmaya da devam...

Son iki haftadır gelişmiş dünya ekonomileri ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı çelik ve alüminyum ithalatına yönelik vergi artışı kararını tartıştı ve tartışmaya da devam edecek. Bu kararın hemen ardından çok kısa bir süre sonra Trump’ın bu kez gözünü otomotive çevirmesi bekleniyor.

Bu köşede zaman zaman hep belirtmiştim. Otomotiv siyasi bir sektördür diye. Birçok devlet başkanı, bizim Cumhurbaşkanımız da dahil bu sektör üzerinden önemli sayılacak imaj faaliyetleri yürütmektedir.

Ama ABD’de durum biraz daha farklı olup, otomotiv sanayi diğer tüm ülkelerden çok daha siyasi bir işkoludur. Bunun da sebebi ABD’de otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren United Automotive Workers (UAW-Birleşmiş Otomotiv Çalışanları) sendikasıdır. Aslında sendika bünyesinde havacılık ve tarım alanlarında çalışan işçiler de bulunuyor ama gücünü aldığı otomotiv olduğu için öyle kısalttım.

UAW’ın halen aktif 400 bin, emekli olmuş 580 bin üyesi bulunuyor. Yani 4 kişilik bir aileden bahsedersek kabaca 4 milyon kişilik bir kitle. Oy potansiyelinin dışında ABD’de yasal kabul edilen lobi şirketlerine de milyonlar akıtıyor. Resmi rakamlara göre, UAW kendi çıkarına yönelik yasaların ABD Kongre’sinden geçmesi içen 1998 yılından bu yana yaklaşık 40 milyon dolar da para harcamış. Böyle bir gücün karşısında durmak hakikaten politik olarak çok zor.

Peki bu UAW ne istiyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son kale 01 Ekim 2018 | 153 Okunma Kiralama yoğun bakımda 17 Eylül 2018 | 207 Okunma Kamu araçları 10 Eylül 2018 | 332 Okunma Keşke yanılsam 03 Eylül 2018 | 182 Okunma İktisadi bakış 27 Ağustos 2018 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar