Kur etkisi

İktisat fakültesindeyken, devalüasyonun J etkisi üzerine oldukça kafa patlatmıştık. Özetle, devalüasyon sonrasında ilk etapta artan ithalat daha sonra kurun pozitif ivmesini alan ihracat sayesinde dış ticaret bilançosuna...

İktisat fakültesindeyken, devalüasyonun J etkisi üzerine oldukça kafa patlatmıştık. Özetle, devalüasyon sonrasında ilk etapta artan ithalat daha sonra kurun pozitif ivmesini alan ihracat sayesinde dış ticaret bilançosuna olumlu yansıyacağı öngörülür. Bu sürecin grafiğe yansımasından doğan şekil J harfine benzediği için de sürece J Etkisi adı verilmiş.

Tabi iktisat fakültesi bitip de ekonomi gazeteciliğine başlayınca, kitaptaki bilgilerin çoğu zaman gerçekleri yansıtmakta yetersiz kaldığını gördüm.

Ya da kitabi bilgilerin istikrarlı, belirli bir tasarruf birikimi/ derinliği olan ülkelerde daha iyi uyuştuğunu…

Türkiye maalesef bu tanımların hiçbirine uymadığı için “Pazar ekonomisi” kuralları geçerli oluyor. Ankara her ne kadar gönüllere su serpmeye çalışsa da son iki ayda yaşanan adı konmamış devalüasyonun Türkiye’ye maalesef olumlu bir etkisi olmayacaktır.

Bizim ekonomimizin bu kur seviyesiyle J etkisini ki standard olarak 2 yıllık bir zaman dilimi öngörülmektedir yaşama ihtimali sıfırın altındadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Son kale 01 Ekim 2018 | 154 Okunma Kiralama yoğun bakımda 17 Eylül 2018 | 207 Okunma Kamu araçları 10 Eylül 2018 | 333 Okunma Keşke yanılsam 03 Eylül 2018 | 182 Okunma İktisadi bakış 27 Ağustos 2018 | 178 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar