Ya Kur Sabitlensin Ya da Tl'ye Geçilsin

Türkiye'de toplam 401 tane alışveriş merkezi bulunuyor. Bu AVM’lerdeki kiralanabilir ticari alan ise 12.2 milyon metrekare. Malumunuz bir süredir dövizdeki istikrarsız yükseliş özellikle ticaretini dövizle yapanlara olumsuz olarak...

Türkiye'de toplam 401 tane alışveriş merkezi bulunuyor. Bu AVM’lerdeki kiralanabilir ticari alan ise 12.2 milyon metrekare. Malumunuz bir süredir dövizdeki istikrarsız yükseliş özellikle ticaretini dövizle yapanlara olumsuz olarak yansıdı. Bu durumdan en çok etkilenenlerin başında AVM’lerde kiracı olan markalar geliyor. Çünkü ülkemizdeki AVM’lerin neredeyse tamamı dövizle markalara kiraya veriliyor.

Türkiye’nin son 12 aylık toplam ihracatı yüzde 10,7 artarak 161,1 milyar dolara ulaştı. Hizmet ihracatının payı 40 milyar dolar civarında. Hizmet ihracatının temel unsuru ise markalarımızdır. Eğer markanız yoksa ihraç ettiğiniz 1 liralık malı yurt dışından yabancı bir marka adı altında 5 liraya ithal edersiniz. Bu da cari açığımızı arttıracaktır. Bu bakımdan marka yaratmak son derece önemli. Bir Türk şirketinin önce ülkemizde daha sonra da dünyada rekabet edebilecek bir marka haline gelebilmesi açısından AVM’ler büyük rol oynuyor.

Bu konuyla ilgili olarak geçtiğimiz hafta UFRAD Franchising Derneği bir basın toplantısı düzenledi.

200’ü aşan uluslararası statüye sahip güçlü firmayı çatısı altında toplayan UFRAD Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın; ‘AVM’lerin içinde bulunduğumuz ekonomik durumda markalarımıza destek olmaları şarttır. Eğer kiralarda ‘TL’ye dönüş veya kur sabitlemesini’ yakın zamanda görmezsek kaybeden sadece markalarımız değil AVM’ler de olacaktır. Birbirimize destek olmamız, birlikte hareket etmemiz halinde ancak bu zor günleri atlatabiliriz. Tüm AVM’leri vakit kaybetmeden çözüm üretmeye davet ediyoruz’ dedi.

Piyasalarda kur artışından dolayı oluşan güvensizlik ve düşen tüketici gücüne karşı markaların ve AVM’lerin birlikte hareket etmeleri ve destek olmaları gerektiğini vurgulayan Genel Başkan Aydın; ‘AVM’lerde dolar olarak alınan kiralarda TL’ye dönüş talep ediyoruz. Aksi halde AVM’lerdeki çok sayıda mağazamız bir bir kapanacak. Bu durum dolayısıyla binlerce kişinin de işsiz kalması ve uluslararası ekonomik pazarlarda ülkemizi temsil edecek markalarımızın zayıflamasına hatta yok olmasına neden olacaktır” diye konuştu.

Dövizdeki artışın yanı sıra kira sözleşmelerinde yer alan yıllık yüzde 5 ila 10 arasındaki kira zammı da markaları bir hayli zor durumda bırakıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar