Türkiye'ye güven uluslararası alanda en üst seviyede

Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 17. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantıda, sermaye piyasalarının geleceği ve uluslararası platformlardaki rolü...

Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 17. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı.

Toplantıda, sermaye piyasalarının geleceği ve uluslararası platformlardaki rolü tartışıldı. Açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin yaptığı toplantıda Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ve Birlik Başkanı İlhami Koç da birer konuşma yaptılar.

2017'nin ilk 5 ayında 1 milyar 662 milyon dolarlık hisse senedi, 5,5 milyar dolarlık tahvil ve bono olmak üzere toplam 7,2 milyar dolarlık portföy yatırımının Türkiye'ye girdiğini belirten Canikli, bu yatırımların, Türkiye'ye güvenin uluslararası alanda da en üst  seviyede olduğunun göstergelerinden birisi olduğunun altını çizdi.

Ülkemizin tasarruf oranlarını arttırmak için peş peşe çalışmaların hayata geçirildiğini söyleyen Canikli, "Bunlardan bir tanesi olan otomatik BES Türkiye'de tasarruf açığının giderilmesine önemli ölçüde katkı sağlayacak. Gönüllü BES'te bugün ortaya çıkan 70 milyar liralık tasarruf oluşmamış olmasaydı piyasalarda maliyetler çok daha yüksek rakamlara çıkmış olacaktı. Buradaki maliyetleri yükselten rekabet daha ileri boyutlarda tahakkuk edecekti" diye konuştu.

İstanbul Uluslararası Finans Projesi'nin hayata geçirilmesi için çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğünü anlatan Başbakan Yardımcısı Canikli, bununla ilgili kurulan koordinasyon kurulunun üç toplantı gerçekleştirildiğini, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ülkelerinin katılımıyla uluslararası bir gayrimenkul borsası kuracaklarını belirtti.

Dr. Vahdettin Ertaş, küresel alandaki gelişmeleri ve sermaye piyasalarının durumunu şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye sermaye piyasaları kurumları, artık dünya sermaye piyasalarının şekillenmesinde önemli roller üstlenen uluslararası kuruluşların yönetiminde güçlü şekilde temsil edilmektedir. Kurulumuz, Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO) üyeleri arasında yapılan oylama sonucunda, aday ülkeler arasında, en çok oy alarak 2016-2018 dönemi için IOSCO Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. Bu tür temsiller küresel politikaların belirlenmesinde söz sahibi olmamızı, işbirliklerini ve yatırım fırsatlarını yaygınlaştırmamızı hızlandıracaktır" dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar