İSO Türkiye İmalat PMI 49,0 Oldu

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Temmuz 2018 dönemi...

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Temmuz 2018 dönemi sonuçları açıklandı.

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Haziran ayında 46,8 düzeyinde ölçülen PMI Temmuz ayında 49,0 düzeyine yükseldi. Endeks, üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlamanın devam etmesine bağlı olarak, Türk imalat sektöründeki zorlu faaliyet koşullarının devam ettiğini gösterdi.

Ancak faaliyet koşullarındaki zayıflama ılımlı düzeyde ve son dört aylık yavaşlama trendinin en düşük hızında gerçekleşti. Toplam yeni siparişler manşet endeksi olumsuz etkilemeye Temmuz ayında da devam etti. Anket katılımcıları, bu gelişmenin büyük ölçüde talepteki yetersizlik ve piyasa koşullarından kaynaklandığını belirttiler. Talep koşullarının yansıması olarak üretimdeki ivme kaybı sürdü. Ancak hem üretim hem de toplam yeni siparişlerdeki yavaşlama önceki aya kıyasla ılımlı gerçekleşti.

Firmaların bazıları dış talepteki büyümenin yeni pazarlar ve güçlü küresel ekonomik ortamdan kaynaklandığını belirtti. İki aylık yavaşlamanın ardından ihracat büyüme bölgesine girdi. Bunun yansıması olarak, Türk imalatçıları son 4 ayda ilk kez olacak şekilde Temmuz ayında istihdam seviyesini artırdı. Döviz piyasalarındaki olumsuz gelişmelerin yansıması olarak fiyat baskıları güçlenmeye devam etti. Hammadde fiyatları yükseldi ve bu da girdi fiyatlarının belirgin bir şekilde artmasına neden oldu.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da yılın ikinci çeyreğindeki yavaşlamanın ardından imalat üretiminin üçüncü çeyreğin başında büyüme kaydettiğini gösterdi. Haziran ayında 49,5 olarak ölçülen PMI endeksi Temmuz ayında 51,0 düzeyine yükselerek pozitif büyümeye işaret etti. Son anket verileri hem iç hem de dış pazarlardan gelen talepteki yükselişin etkisiyle İstanbul imalat sektörünün faaliyet koşullarında iyileşme yaşandığını gösterdi.

Anket katılımcılarına göre üretimdeki artış, yeni müşteri kazanımlarının yanı sıra pazarlama faaliyetlerindeki hızlanmayı yansıttı. Ayrıca üretim Haziran ayına kıyasla ivme kazanarak son 4 ayın en yüksek hızında kaydedildi. Ancak bu iyileşme ılımlı düzeyde kaydedildi. Sektördeki genişlemede yeni siparişlerin yeniden artmaya başlamasının yanı sıra istihdam ve üretimde üst üste iki aydır devam eden büyüme etkili oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar