İnşaat sektörü için alınan tedbirler sektöre canlılık getirecek

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2018 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı....

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi2018 Nisan Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapor’da, Faaliyet Endeksi’nin Nisan ayında, Mart ayından sonra yükselişine devam etmesi, son 2 ayda inşaat faaliyetlerinde bir canlanma olduğunu gösterdi.

Hazır beton sektöründe faaliyet, güven, beklenti ve bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi’nin değeri önceki yılın aynı dönemine göre düşüş sergiledi. Özellikle Faaliyet Endeksi’nin, geçen yılın aynı dönemine göre %1,5 azalması, geride bıraktığımız Nisan ayının geçen yıla kıyasla hazır beton üretimi ve buna bağlı olarak inşaat faaliyetleri noktasında zayıf geçtiğine işaret etti. Beklenti Endeksi’ndeki oran, beklentinin geçen seneye kıyasla zayıf olduğunu ortaya koydu. Güven Endeksi ise hem eşik değerin altında hem de geçen seneye kıyasla düşük kalması 2018 nisan ayında sektörün tüm performans göstergelerinin zayıf olduğunu gösterdi. 

Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranı %32 iken azaldı diyenlerin oranı da %28 olarak gerçekleşti. Nisan ayında tahsilat sürecinde bozulma olduğunu dile getirenlerin oranı %48, bozulma yaşanmadığını dile getirenlerin oranı %39 oldu. 

Hazır Beton Güven Endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,8’lik düşüş gösterdi. Endeksin dipten dönüş yapması, sektörün güveninin istenilen düzeyde olmadığına işaret etti. Ankete katılanların %9’u yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise %7 oldu. Ankete katılan firmaların yalnızca %26’sı tedarikçilere vereceği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü açıkladı.

İnşaat sektöründe önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel gelişmeleri göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi’nin Nisan ayı değeri bir önceki yılın aynı ayının %1,2 altında kaldı. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı %29 iken satışların azalacağını düşünenlerin oranı ise %20 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı ise %29 olarak gerçekleşti.

Hazır Beton Endeksi Nisan Ayı Raporu sonuçlarını değerlendiren Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi’nin Nisan ayında, Mart ayından sonra yükselişine devam etmesinin son 2 ayda inşaat faaliyetlerinde bir canlanma olduğunu gösterdiğini ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentinin halen yüksek göründüğünü söyledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.199 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.200 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 334 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.899 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar