Erozyonla mücadele haftası

Erozyonla Mücadele Haftası nedeniyle Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.Toprağı koruyan bitki örtüsünün çeşitli sebeplerle tahribata...

Erozyonla Mücadele Haftası nedeniyle Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Toprağı koruyan bitki örtüsünün çeşitli sebeplerle tahribata uğraması erozyonun en önemli nedeni. Arazi eğimi, toprak yapısı, yıllık yağış miktarı, iklim, bitki örtüsü, toprak ve bitkiye yapılan çeşitli müdahalelerin erozyonun şiddetini belirlediği bilgisini veren Bayraktar, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topografya ve toprak şartlarının, arazi ve toprak bozulumuna ve kuraklığa karşı hassasiyeti artırdığına dikkati çekti.

Ülke topraklarının yüzde 46’sının yüzde 40’dan fazla eğime sahip . Tarım arazilerimizin yüzde 59’u, meralarımızın yüzde 64’ü, orman arazilerinin yüzde 54’ü çeşitli şiddette erozyona maruz kalıyor.

Tarım alanlarının 14 milyon hektarında, meraların ise 9,35 milyon hektarında erozyon görülüyor. Erozyona maruz kalan tarım ve mera alanlarının büyüklüğü İngiltere boyutlarına yaklaşıyor. Küresel ısınma da olumsuz etkileriyle topraklarımız üzerindeki baskıyı her geçen gün artırıyor.

Geçmişe göre daha sık, uzun süreli ve şiddetli kuraklıklar, ani ve normallerin çok üzerinde yağışlara bağlı sel ve su baskınları, aşırı atmosfer olaylarıyla karşılaşıyoruz. Çiftçilerimiz de doğal afetlerle sürekli bir şekilde mücadele etmek durumunda kalıyor. Üst üste yaşanan doğal afetler yüzünden mağdur olan çok sayıda çiftçimiz bulunuyor.

 Küresel ısınma ilerleyen dönemde erozyonu daha da artıracak ve toprak varlığımızı hızla verimsizleştirecektir. İklim değişikliği ve erozyonla mücadele tüm dünyanın sorunudur ve küresel boyutta çaba gerektirir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar