En çok çalışılmak istenen iş alanları

Online kariyer platformu toptalent.co, Türkiye’nin önde gelen 50 üniversitesinde 4 yıllık bölümlerde okuyan veya yeni mezun olmuş 18-25 yaş arasında, 5 bin 130 genç yeteneğin dahil olduğu “Türkiye’de En...

Online kariyer platformu toptalent.co, Türkiye’nin önde gelen 50 üniversitesinde 4 yıllık bölümlerde okuyan veya yeni mezun olmuş 18-25 yaş arasında, 5 bin 130 genç yeteneğin dahil olduğu “Türkiye’de En Çok Çalışılmak İstenen İş Alanları” araştırmasını yayımladı.

 En iyi yeteneklerin en çok çalışmak istedikleri alanları cinsiyet, okul, not ortalaması, okunulan bölüm gibi farklı kırılımlarla inceleyen araştırmada, insan kaynakları profesyonellerine oldukça faydalı bilgiler sunuyor.

Türkiye, yetenek kıtlığında dünyada 5. sırada yer alıyor. İnsan kaynakları profesyonellerinin %66'sı pozisyonlarını uygun yeteneklerle dolduramadığını belirtirken Türkiye'de Y kuşağı ortalama 1,5 yılda bir kez iş değiştiriyor.  Böylesi bir tabloda en iyi yetenekleri çekmek ve organizasyona dahil etmek için genç yeteneklerin hangi alana ilgili/ilgisiz oluğunu bilmek büyük önem taşıyor.

Mühendislik okuyan yeteneklerin %66’sının en çok çalışmak istedikleri ilk üç alan mühendislik, Ar-Ge,  ve üretim. Dolayısıyla mühendislerin, mühendislik yapma konusunda net çizgileri var. Kendi mesleğini icra etme konusunda en çok öne çıkan bölümün mühendislik olduğunu belirten araştırmada, mühendislerin meslekleri dışında yapmayı en çok istedikleri alan ise pazarlama (%7) olarak görülüyor. İlk olarak bir start-up şirketinde çalışmayı düşünen mühendislerin oranı sadece %1. Start up şirketlerin yetenekli mühendisleri çekmeleri oldukça zor.  

Sosyal ve Fen Bilimleri okuyan yeteneklerin ise en çok çalışmak istedikleri alanlar; insan kaynakları (%19), pazarlama (%16), finans (%13) ve dış ticaret (%8) olarak öne çıkıyor. Genel dağılımına bakıldığında, uzmanlaşma konusunda daha geride kaldıkları görünüyor. Örneğin finansın alt birimi olan denetim bölümünde çalışmak isteyenler %4 gibi bir oranla karşımıza çıkıyor.

Not ortalaması 3 üzerinde olup mühendislik okuyan yeteneklerin tercihleri mühendislik (%29), Ar-Ge (%24), üretim (%11) ve tedarik zinciri (%8) iken not ortalaması 3 üzerinde olup Sosyal ve Fen Bilimleri okuyan yeteneklerin ise tercihleri insan kaynakları (%19), pazarlama (%18) ve finans (%12) olarak belirtiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar