Bir Ev 20 Saatte İnşa Edilecek

3D yazıcı üretim firması Contour Crafting'in %30'unu satın alan Doka Kalıp, ilk seri üretimine hazırlandığı robotik 3 boyutlu yazıcılar sayesinde yapılar hızlı bir şekilde tamamlanabilecek.Sistemin her...

3D yazıcı üretim firması Contour Crafting'in %30'unu satın alan Doka Kalıp, ilk seri üretimine hazırlandığı robotik 3 boyutlu yazıcılar sayesinde yapılar hızlı bir şekilde tamamlanabilecek.

Sistemin her türlü konut ve altyapı projesi için uygun olmasının yanı sıra yaşanan afetler sonrasında da mağdurların konaklama ihtiyacı bu robotlar sayesinde hızlı bir şekilde giderilebilecek. Bu teknoloji ile insan gücüne, kalıp ve iskeleye gerek kalmadan 230 metrekarelik ortalama bir ev yalnızca 20 saatte inşa edilebilecek.

Doka Kalıp & İskele Genel Müdürü Ender Özatay yapılan bu yatırımla ilgili “Bilimsel araştırmalara göre dünya nüfusu 2100 yılında 11 milyara çıkması, kentleşmenin de her geçen gün hız kazanması bekleniyor. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık olarak yarısı şehirlerde yaşıyor; bu oranın 2050 yılına gelindiğinde ise %75'lere ulaşacağı öngörülüyor. Böyle bir büyüme de tabii ki inşaat sektörü için büyük zorluklar teşkil ediyor. İnsan nüfusundaki bu artışla beraber konaklama ve altyapıların hem hızlı hem de uygun fiyata üretilmesi gerekiyor. Gelecekte geleneksel yöntemlerin bu talepleri karşılamada yetersiz kalacağı düşünülüyor. Bu noktada inşaat sektörü, artan nüfus hızına 3D yazıcı robotlarla yetişmeye hazırlanıyor.” dedi.

Peki bu robotlar nasıl çalışıyor? Tasarlanan dijital ürün, öncelikle sanal ortamda 3D modelleme ile yüzlerce hatta binlerce yatay katmana ayrılıyor. Daha sonra bu ince katmanlar 3D yazıcıya aktarılıyor. Robot, katmanları belirleyip tek tek üzerinden geçerek ve beton harcı dökerek hazırlanan modeli 3 boyutlu ve katı bir halde çizmeye başlıyor. Diğer 3D yazıcılardan farklı olarak Contour Crafting robotlarının beton dökmek ve dijital tasarımı 3 boyutlu katı bir nesneye dönüştürmekten daha farklı işlevleri de var. Bu robotik yazıcılar, bina yükselirken gerekli olan inşaat demiri sabitlemesi, boru ve elektrik tesisatı gibi diğer süreçleri de insan gücünü inşaata dahil etmeden yapabiliyor.

Bu teknolojiyi kullanacak olan inşaat şirketleri rakiplerine büyük fark atacaktır. Çünkü özellikle topraktan girilen ev projelerinde vatandaşın en büyük endişesi  evin teslim edilip edilmeyeceğidir. Peşin para alıp inşaatı yarıda bırakan veya hiç başlamadan kaçan müteahhit haberlerini çok gördük. Zaman da önemli bir unsur. 20 yıl bitmeyen kooperatifler var. Ev sahibinin ömrü evin bitmiş halini görmeye yetmiyor.

 Bunun yanı sıra Türkiye iş kazaları konusunda vahim bir tabloya sahip. 2016 yılında yaklaşık 2 bin kişi iş kazalarında vefat etti. En büyük paya sahip olan sektör de yüzde 20'lik oranla inşaat sektörü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar