Haziran Ayı Ekonomi Başlıkları

Medya Takip Merkezi (MTM), Ekonomi Gazetecileri Derneği için yaptığı araştırmada geçtiğimiz ayın ekonomi başlıklarını belirledi.  Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 2018 yılı Haziran ayı...

Medya Takip Merkezi (MTM), Ekonomi Gazetecileri Derneği için yaptığı araştırmada geçtiğimiz ayın ekonomi başlıklarını belirledi.  Türkiye İstatistik Kurumu’nun, 2018 yılı Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte kuru soğanın zam şampiyonu olduğu ortaya çıktı. Sıralamada ikinci sırayı fiyatı yüzde 63,34 artan patates alırken, fiyatı yüzde 57,72 artan havuç üçüncü sırada yer aldı.

24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden önce dolar kurundaki yükseliş, seçimlerden sonra düşüşe geçse de, enflasyonun Haziran ayında beklentilerin üzerinde gelmesiyle doların yeniden yükseldiği görüldü. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dolardaki gelişmelerin küresel bazda olduğuna dikkat çekti.

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından düşüşe geçen dolar/TL'de iyimserlik kısa sürerek seçim öncesindeki seviyelere geri döndü. Dolar kurunda yaşanan dalgalanmalar ay boyunca ekonomi gündeminden düşmedi. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's Investor Service, yayınladığı raporda güçlü doların; Arjantin, Gana, Moğolistan, Pakistan, Sri Lanka, Türkiye ve Zambiya gibi ülkelerin döviz rezervlerinde düşüşe yol açacağını belirtti.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Aslan, çelik ihracatının büyüme kaydederek yoluna devam ettiğini ve ülkemiz ihracatına çok ciddi katkıda bulunduğuna değindi.

Haziran ayında Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Mayıs ayına ilişkin geçici dış ticaret istatistikleri açıklandı. İhracatın, Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 5,3 artışla 14 milyar 306 milyon dolara çıktığı görüldü. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 5,5 yükselerek 22 milyar 65 milyon dolar oldu.

Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, Haziran ayında ekonomi gündemdeki başlıklarından oldu. Vergi borcu affı ile beraber borçların gecikme faizleri ve zamları silineceği öğrenildi. Vergi konusundaki son gelişmelerden biri de alkollü içeceklerde özel tüketim vergisinin yüzde 15,5 oranında artırılması oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar