Şirket Ağına Bağlanan Kişisel Cihazlar Güvenlik Riskini Arttırıyor

Bugünün iş dünyasında yaşanan hareketlilik ve değişkenlik; çalışanların kendi cihazlarını kullanması ve şirketten uzak lokasyonlardan iş yeri ağlarına bağlanması olarak ortaya...

Bugünün iş dünyasında yaşanan hareketlilik ve değişkenlik; çalışanların kendi cihazlarını kullanması ve şirketten uzak lokasyonlardan iş yeri ağlarına bağlanması olarak ortaya çıkıyor. Böylelikle siber saldırganlara açık bir kapı yaratılıyor. Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu “Çalışanlar bu konuda bilinçli değiller ve risk sanıldığından daha büyük.” diyerek Türkiye’deki şirketleri çalışanların kendi cihazlarıyla yaratacakları risklere karşı uyarıyor.

Mobil cihazlar için Wi-Fi hizmeti sunan iPass, Amerika, İngiltere, Almanya ve Fransa’daki toplam 500 şirketin CIO’larından ve IT yetkililerinden gelen yanıtlara göre iPass Mobil Güvenlik Raporu 2018’i oluşturdu.

Günümüzde çok sayıda şirket, BYOD (Kendi Cihazını Getir) politikasıyla mobil çalışanlarına kendi bilgisayarlarını işe getirme izni veriyor ancak her ne kadar bu durum çeşitli olumlu sonuçlar barındırsa da, anket sorularına cevap veren uzmanların %94’ü BYOD’nin mobil güvenlik risklerini arttırdığını söylüyor. Şirketlerin %92’si, mobil işgücünü oluşturan çalışanların kafeler, havalimanları, oteller, sergi merkezleri ve uçuşlarda sağlanan ortak Wi-Fi ağlarına bağlanmakta ısrarcı olmaya devam ettikçe mobil güvenlik sorunlarının artacağı endişesini taşıyor.

Şirketlerin %27’si radikal ama aynı zamanda ilkel sayılabilecek bir yöntem olan ortak Wi-Fi ağlarına bağlanma yasağıyla duruma çözüm bulmaya çalışıyor. Araştırmaya katılanların %40’ı çalışanlarını bu konuda bazen engelliyor, %16’sı ise gelecekte bunu yapmayı düşünüyor.

Güvenlik riskini azaltmak için dünya genelinde kabul gören bir çözüm ise VPN kurarak çalışanların nerede olurlarsa olsunlar internete daha güvenli bağlanmalarını sağlamak. 2016’daki benzer bir araştırmada katılımcıların %26’sı, mobil çalışanlarının kendi kurumsal atmosferi dışında internete bağlanırken bu VPN’yi kullandıklarından oldukça emin. Bu oran, iPass’ın araştırmasına göre 2018’de %46’ya yükseldi. Bu olumlu bir gelişme olsa da katılımcıların %54’ü, çalışanların VPN’yi ofis dışında sürekli kullandığına güvenmiyor.

Ankete Almanya’dan katılan CIO’ların %71’i mobil çalışanların hesaplarının ele geçirildiğine ya da başka bir güvenlik sorunuyla karşılaştığına inanıyor. İngiltere’den katılanların ise %81’i, çalışanların kafelerdeki kablosuz internet ağlarına bağlandıktan sonra güvenlik sorunu vakalarıyla uğraşmaları gerektiğini belirtiyor. Amerika’dan gelen cevapların %68’i de çalışanların bir havaalanındaki ortak ağa bağlandıktan sonra şirketlerinin sorun yaşadığını gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar