İhtiyaç kadar ziraat mühendisi yetiştirilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla başlayan tarım öğreniminin 172’nci yıldönümü dolayısıyla...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 10 Ocak 1846 tarihinde Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla başlayan tarım öğreniminin 172’nci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1980 yılında 5 olan ziraat fakültesi sayısının günümüzde 35’e yükseldiğini belirtti. Bu okullardan her yıl 5 bine yakın ziraat mühendisi mezun oluyor ancak bu genç mühendisler mesleklerini icra etmekte zorlanıyor.

On binlerce ziraat mühendisinin mesleklerini icra edememesi, başka alanlarda çalışması, işsiz olması ülkemiz için bir kayıp. Bunun planlaması iyi yapılmalı, ihtiyaç kadar ziraat mühendisi yetiştirilmeli ve bunların mesleklerini icra etmesi sağlanmalı. 

Bu bağlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, ziraat odalarında ve üretici birliklerinde çalışan teknik personeli, ‘Tarımsal Yayın ve Danışmanlık Hizmetleri’ kapsamında desteklemesi çok yerinde bir karar. Bu kapsamda sadece ziraat odalarında 450 tarım danışmanı istihdam edilmektedir. Geçmişte Ziraat Odalarında 8’e kadar tarım danışmanı istihdam edilebiliyordu. Bu rakam 5’e indirildi.

Ziraat odalarında ve üretici birliklerinde istihdam edilen tarım danışmanı sayısı artırılmalı. Böylece daha fazla tarım danışmanı istihdam edilir. Her tarım danışmanı için verilen desteğin artırılması, üretici birlikleri ve ziraat odalarında istihdam edilen tarım danışmanlarına kadro verilmesi danışmanlık hizmetlerini daha verimli hale getirecektir.

Tarımda kırsal kalkınmayı gerçekleştirecek, tarımsal geliri istikrarlı bir şekilde artırarak hayat standardını yükseltecek, kaynakların daha etkin, ekonomik ve verimli kullanılmasına imkân sağlayacak tarım politikalarının başarıyla uygulanması gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “bunun için de iyi yetişmiş akademik kadro ile dünyanın ve ülkemizin geleceğine yön verecek, sektörün talebini karşılayacak, bilgilerini sahaya ve çiftçilerimize aktarabilecek donanımdaki ziraat mühendislerine ihtiyaç vardır” dedi.

Tarımsal eğitimin tarımda verimliliği artıran en başta gelen unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar