Kadın konusu siyaset üstü bir mesele

Türkiye’de kadın girişimciliğinin gelişmesi ve kadınların çalışma yaşamına katılımının artması için faaliyetlerine devam eden Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)...

Türkiye’de kadın girişimciliğinin gelişmesi ve kadınların çalışma yaşamına katılımının artması için faaliyetlerine devam eden Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), geçtiğimiz Perşembe günü düzenlediği aylık toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nu konuk etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, KAGİDER’in kadınların tüm karar süreçlerinde özgür, eşit ve etkin rol aldığı bir dünya yaratmak vizyonuna sahip olduğunu belirterek, “2025 yılına kadar hedefimiz, toplam kadın istihdam oranını %41’e yükseltmek ve kadın girişimci sayımızı 150 bine çıkartmak.”dedi.

TÜİK Temmuz 2017 verilerine göre halen ülkemizde çalışma yaş aralığında bulunan yaklaşık 30 milyon kadının ancak 8,9 milyonu çalışıyor. Yaklaşık 20 milyon çalışabilir yaştaki kadınsa iş gücünün dışında. Bunlar son derece yetersiz rakamlar. Oysa kadınları iş gücüne dahil edebilsek GSMH’mız %30 artacak. 

Konuşmasında kadınların iş ve yaşam dengesini kurmasını destekleyeceği uygulamalar geliştirmenin önemine değinen Oktar, KAGİDER’in kadın istihdamını artırmak için oluşturduğu çözüm önerilerini şu sözlerle paylaştı: “Kadının iş hayatına katılmasının, yani kadın çalıştırmanın işveren için caydırıcı olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü işveren kadın çalışan yerine daha az maliyetli olduğu için erkek çalışanı tercih eder. İşte bu maliyet farkının yaratılmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Ayrıca Türkiye’de çocuk sahibi olduktan sonra işten ayrılan kadınların %60’ı kendisine çocuk bakımı konusunda uygun şartlar sağlanabilirse işe dönmeye hazır. KAGİDER’in bu konudaki çözüm önerisi, çalışan kadınların çocuk bakım ihtiyacını çözmek için kaliteli, sürdürülebilir ve düşük maliyetli, devlet tarafından sağlanacak çocuk ve yaşlı bakım desteği sunulmasıdır. Aynı zamanda çocuk bakımının her iki cinsi, anne ve babayı aynı şekilde kapsayan toplumsal bir sorumluluk olduğu bilincinin oluşturulması için de çalışmalar yapılmalıdır.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, çalışma hayatında yaşanan çok büyük değişiklikler ve gelişimden en çok kadınların etkilendiğine dikkat çekerek, bu süreçte ortak akılla çözüm üretmenin başarının anahtarı olduğunu vurguladı. Bakan Sarıeroğlu konuşmalarına şöyle devam etti: Kadın konusu bizim için çok önemli. Kadın güçlü olursa ülkemizin daha güçlü olacağına inanıyoruz. Eğer kadınlar iş hayatında daha aktif yer alırlarsa kalkınmamız daha güçlenerek ilerleyecek. AK Parti olarak kadın konusunu siyaset üstü, ideolojiler üstü hassas bir mesele olarak görüyoruz. Çünkü kadın olmazsa Türkiye’nin geleceğe ilişkin hayalleri yarım kalır, eksik kalır; ilerlememiz mümkün olmaz. Bu nedenle politikalarımızın odağında kadın olmaya devam edecek.

Özellikle kadınlarla ilgili bugüne kadar getirdiğimiz teşviklerin beklediğimiz faydayı sağlamamasındaki temel sebebin, diğer teşviklerle örtüşüyor olması ve tercihlerin genelde başka alanlara doğru kaymasına sebep olacak bir nitelikte olması olarak görüyoruz. Bunu engelleyecek şekilde düzenlemeler hazırladık. İstihdam oranlarımız %29’ları aşmış durumda. İş gücüne katılımla ilgili %34,1 hedefine gelmiş durumdayız. Geleceğe ilişkin %41 şeklinde 2023 yılında ilişkin bir hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için daha iyi performans göstermemiz, daha güçlü politikalar ortaya koymamız gerekiyor diye konuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.201 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 335 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.900 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar