GAP Bölgesi’nde yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği

GAP Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımının ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi, Association of Energy Engineers (Enerji Mühendisleri Derneği) tarafından Atlanta’da düzenlenen 40....

GAP Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımının ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi, Association of Energy Engineers (Enerji Mühendisleri Derneği) tarafından Atlanta’da düzenlenen 40. Dünya Enerji Mühendisliği Kongresi'nde, "Ortadoğu Bölgesi’nde Yılın Enerji Projesi" ödülünü aldı.

GAP Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımının ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği içinde yürütüldü.

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanındaki çalışmalarımız, konunun iklim değişikliği, çevrenin korunması, endüstriyel kaynak verimliliği ve kentleşme boyutları da dâhil olacak biçimde, önümüzdeki dönemde de devam edecektir.”

Proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarının hem bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda elektrik ve ısı üretimindeki kullanımının yaygınlaştırılması, hem enerji verimliliğinin iyileştirilmesine yönelik faaliyet ve eylemlerin gerçekleştirilmesi, hem de bölge için öngörülen sürdürülebilir büyüme yaklaşımının desteklenmesi hedeflendi.

Proje kapsamında bölgesel ölçekte ilk yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği eylem planı hazırlandı. Sanayide enerji verimliliğinin iyileştirilmesine yönelik bölgedeki kalkınma ajansları ile ortak mali destek programı oluşturuldu. Böylece, bölgedeki sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusunda farkındalığın artırılması, bölgede üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması sağlandı.

GAP Bölgesi için bir ilk olan Enerji Verimliliği Danışmanlık Kuluçka Merkezi kuruldu. Merkez, sanayide ve binalarda enerji verimliliğinin artırılması için enerji denetimlerinin yapılmasında ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor. Alman Pasif Ev Enstitüsü’nün EnerPHit kriterine göre tasarlanan ve tadilatı yapılan GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi binası, Türkiye’de tadilat görmüş bina kategorisinde EnerPHit sertifikasına sahip ilk ve tek enerji etkin bina olma özelliği taşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.609 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.199 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.200 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 334 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.899 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar