Kadın Davos'u

Dünya Ekonomik Forumu, bu yıl geçen yıllardan farklı olarak kadınlara, eşitliğe daha fazla dikkat çekiyor. Davos Zirvesi’nin 48’inci yılının tüm eşbaşkanları kadın. Ve bu kadınlar...

Dünya Ekonomik Forumu, bu yıl geçen yıllardan farklı olarak kadınlara, eşitliğe daha fazla dikkat çekiyor. Davos Zirvesi’nin 48’inci yılının tüm eşbaşkanları kadın. Ve bu kadınlar dünyayı yönetip finans piyasalarına yön verdikleri gibi tüm diğer kadınlar için cinsel tacize, eşitsizliğe, yoksulluğa karşı seslerini yükseltiyorlar.

BU yıl Davos’un 48. yılı ve etkinliğin 7 eş başkanından tümü kadın. IMF Başkanı Christine Lagarde, CERN’in başındaki Fabiola Gianotti, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharan Burrow, Engie Grubu CEO’su İsabelle Kocher, IBM Başkanı Ginni Rometty ve Hintli Chetna Sinha

Lagarde ile Solberg’in ortak imzasını taşıyan Davos öncesi yayınlanan “2018 kadınların başardıkları bir yıl olmalı” yazısı aslında şunun ipucunu veriyor:
“Bu yıl kadın sorunu her zamankinden fazla gündemde olacak”. Lagarde ve Solberg özetle diyorlar ki “Kızlara ve kadınlara başarma fırsatını vermek sadece doğru olan değil aynı zamanda toplumları ve ekonomileri değiştirir.” Nitekim, “Kadın Girişimcilerin Yükselişi”, “Küresel Büyümenin Motorları: Kadınlar ve Ticaret” kadınların ekonomideki yerini vurgulayan oturumlar.

Kızların okula gitmesi için mücadele eden, Talibanlar tarafından vurulan, en genç Nobel ödülü sahibi Pakistanlı Malala Yusufzay bu yıl Davos’un önemli figürlerinden. Kadınların ağırlığı söz konusu olunca “Cinsel Taciz”  meselesinin de gündemde olması kaçınılmazdı.

Erna Solberg, Chetna Sinha, Ginni Rometty, Christine Lagarde, Isabelle Kocher, Fabiola Gianotti ve Sharan Burrow (Soldan sağa)

Dün gece Kristal Küre ödülünü, efsane şarkıcı  Elton John, Hindistan’da kızların ve kadınların haklarını savunan oyuncu Shah Rukh Khan ile birlikte alan ünlü oyuncu Cate Blanchett Hollywood’un başını çektiği “Ben de” kampanyasının önde gelen isimlerinden. Aynı zamanda BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından mültecilerle ilgili çalışmaları nedeniyle “iyi niyet elçisi” seçilmiş olan Cate Blanchett’in “Seksi görünmek cinsel tacize davet çıkartmak anlamına gelmez” sözleri akıllarda.

Elton John, Shah Rukh Khan ve Cate Blanchett (Soldan sağa)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kadının çalışma hayatında adı yok 11 Mart 2020 | 100 Okunma Şahmeran’ı nasıl bilirsiniz? 08 Mart 2020 | 214 Okunma COVİD19, 8 Mart haftasında BM’deki kadın toplantısını iptal ettirdi 04 Mart 2020 | 91 Okunma Çin’deki gelişmeler hem turizmi hem seramik sektörünü hareketlendiriyor 01 Mart 2020 | 134 Okunma COVİD-19’un en büyük darbesi küresel turizme 26 Şubat 2020 | 98 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar