Arçelik'in patent rekorunun arkasında 'buluşçu ordusu' var

ARÇELİK Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) tarafından yeni açıklanan “En Fazla Patent Başvurusu Yapan Şirketler” sıralamasında iki bini aşkın şirket arasında 74. sırada. 2016...

ARÇELİK Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) tarafından yeni açıklanan “En Fazla Patent Başvurusu Yapan Şirketler” sıralamasında iki bini aşkın şirket arasında 74. sırada.

2016 yılında toplam 270 patent başvurusu yapmış.

Dünya çapında önemli bir başarı bu.

Türkiye’den ancak bir elin parmakları kadar şirketin yer aldığı ve TÜBİTAK’ın ancak 1937. sırada olduğu listenin en üst sırasında yer almaktan söz ediyoruz.

Dünya Fikri Haklar Örgütü’ne Türkiye’den yapılan üç 3 uluslararası patent başvurusunun birini Arçelik gerçekleştiriyor,

Arçelik bu patent rekorunun arkasında nasıl bir “buluşçu ordusu” olduğuna tanık oldum geçenlerde. Şirketin 19 yıldan beri düzenlediği “Buluş Günü”nde bir salon dolusu “parlak ve yaratıcı fikre” sahip genç insan vardı. Fenerbahçe burnundaki Faruk Ilgaz Tesisleri salonunu dolduran, Arçelik’in her yıl geliştirdiği yüzlerce buluş ile teknolojide fark yaratmasını sağladıkları için ödüllendirilen 508 kişi.


KADIN SAYISINDA YÜZDE 34’LÜK ARTIŞ
Arçelik’in bu yıl WIPO’nun listesinde 4 sıra yükselmesine paralel bu genç buluşçuların sayıları da her yıl artıyor.

2010 yılında “Buluş Günü” ödüllerini alan 208 kişi varken, şimdi bu sayı 508’e yükselmiş. Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu “Buluşçu ekibinde tek başına orta ölçekli bir şirketten daha fazla buluşa sahip olanlar var” diyor.

Bulgurlu, Koç Topluluğu’nun benimsemiş olduğu “kadınlara iş hayatında fırsat eşitliği” ilkesine uygun olarak buluşçular arasında kadın sayısının son 2 yılda yüzde 34 artarak 86’a ulaştığını söylüyor. Bunlardan biri de Arçelik Bulaşık Makinesi Ar-Ge ve Sistem Tasarım mühendisi Hasret Gürsoy Külahcı
Arçelik’in en çok patenti olan kadın buluşçusu olan Külahcı, Arçelik’te 6 yıl önce stajyer olarak çalışmaya başlamış.

Sohbetimizde “yaratıcılık insan ihtiyaçlarından tetikleniyor. Yani buluş her hangi bir sorunun çözümüne yönelik. Ürünü tasarlarken de öncelikle sorunları tartışıyoruz” diyor. 38 patentin sahibi olan Külahcı, bulaşık makinesinde kurutma ve yıkama performansını arttıran aksesuar ve parçalarla ilgili çalışıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kadının çalışma hayatında adı yok 11 Mart 2020 | 98 Okunma Şahmeran’ı nasıl bilirsiniz? 08 Mart 2020 | 213 Okunma COVİD19, 8 Mart haftasında BM’deki kadın toplantısını iptal ettirdi 04 Mart 2020 | 91 Okunma Çin’deki gelişmeler hem turizmi hem seramik sektörünü hareketlendiriyor 01 Mart 2020 | 134 Okunma COVİD-19’un en büyük darbesi küresel turizme 26 Şubat 2020 | 98 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar