Katar’da eğitimin Davos’u

Bir yanda eğitimsizliğin meyvesi terör, diğer yanda eğitimin Davos’u iddiasındaki WISE yani Dünya Eğitimde İnovasyon Zirvesi aynı cümlede. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar’ı ziyaret ettiği ve Katar...

Bir yanda eğitimsizliğin meyvesi terör, diğer yanda eğitimin Davos’u iddiasındaki WISE yani Dünya Eğitimde İnovasyon Zirvesi aynı cümlede. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar’ı ziyaret ettiği ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad el Tani’nin “Suudi Arabistan ve diğer ülkeler olmadan çok daha iyiyiz” dediği gün WISE Zirvesi için bu ülkedeyim. Emirin annesi Şeyha Moza’nın başında olduğu Katar Vakfı’nın kanatları altındaki WISE’a dört yıl önce de katılmıştım. Bu yıl sekizincisi düzenlenen WISE, bir anlamda dünyanın en büyük sıvılaştırılmış gaz ihracatçısı Katar’ın “bilgi toplumuna” geçiş iddiasını da temsil ediyor. Öte yandan zirve kitapçığının önsözünde iki kadının, Şeyha Moza ile kızı Hind bint Hamad Al-Thani’nin açıklamalarına yer verilmesi de “Arap Dünyası’nda kadının görünürlüğü bizden sorulur” iddiası değilse ne?

2022 yılında şatafatlı bir Dünya Kupası’na hazırlanan, Moody’s’in tahminine göre, yaptırımların ilk aylarında ekonomiye 38.5 milyar dolar aktaran Katar WISE için masraftan kaçınmamış.

TEK ÇIKIŞ YOLU EĞİTİM

2 bine yakın STK, eğitimci, akademisyen ve dünya çapında konuşmacıların davet edildiği WISE’ın açılış konuşmasını, bu yılki eğitim ödülü Gana’da üniversite kuran Patrick Awuah’a verildikten sonra ülkeyi ziyaret etmekte olan Emine Erdoğan yapıyor. Teması “Birlikte Yaşamak, Birlikte Yaratmak” olan zirvenin ana konuşmacısı ünlü gazeteci Fareed Zakaria. Doha’daki “entelektüel sermaye birikimine” dikkat çeken Zakaria’nın konuşmasından sonra sahneyi paylaştığı isim Davos dünyasının yakından tanıdığı Singapurlu Prof. Kishore Mahbubani. 21. yüzyılda gücün artık Batı’dan Doğu’ya geçtiğini en yüksek sesle dile getiren isim. Zakaria  ve Mahbubani’ye göre,  de kültürel kimliklerin giderek farklılaştığı, azınlık hakları taleplerinin yükseldiği, göçlerin dalga dalga geldiği günümüzde tek çıkış yolu eğitim. Mahbubani, “Benim gözümde çok medeniyetli sınıf en iyisi” diyor.

GOOGLE X LAB’IN KURUCUSU

Zirvenin bir diğer flaş ismi Google X Lab’ın kurucularından, Stanford Üniversitesi’nden bilim insanı, girişimci, eğitimci Sebastian Thrun. Thrun, 2011 yılında Stanford Üniversitesi’nde verdiği yapay zekâ derslerini ücretsiz online kurslar haline getirmişti ve ilk aşamada 160 bin öğrenci bu kurslara yazılmıştı. Bu kursların başarısı, internet üzerinden ucuz üniversite eğitimi için umut vermişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kadının çalışma hayatında adı yok 11 Mart 2020 | 100 Okunma Şahmeran’ı nasıl bilirsiniz? 08 Mart 2020 | 214 Okunma COVİD19, 8 Mart haftasında BM’deki kadın toplantısını iptal ettirdi 04 Mart 2020 | 91 Okunma Çin’deki gelişmeler hem turizmi hem seramik sektörünü hareketlendiriyor 01 Mart 2020 | 134 Okunma COVİD-19’un en büyük darbesi küresel turizme 26 Şubat 2020 | 98 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar