Yeni medya sanatında taklit tartışmaları

Yeni medya sanat dünyası, gün geçtikçe büyüyen ve evrilen bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, bu büyüme bir dizi tartışmayı da beraberinde getiriyor. Miami sanat haftasında şahit...

Yeni medya sanat dünyası, gün geçtikçe büyüyen ve evrilen bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, bu büyüme bir dizi tartışmayı da beraberinde getiriyor.
Miami sanat haftasında şahit olduğum bir olay son zamanlarda, birçok yeni medya sanatçısı, eserlerinin diğer sanatçılar tarafından acımasızca taklit edildiği iddiaları. Bazı sanatçılar, eserlerinin benzerlerinin, hatta aynılarının, başka sanatçılar tarafından kullanıldığını öne sürüyor ve bu durumun yaratıcılıklarına zarar verdiğini söylüyorlar. Aynı veriler kullanılarak yapay zekada üretilen işler, bir sanat eserinin hangi ölçüde orijinal sayılması gerektiği konusunda yeni medya sanat dünyasında belirsizlik yaratıyor.



Konuştuğum bir yeni medya sanatçısı, sektörün en bilinen isimleri, kimse bu yolda başarıyla ilerlesin istemiyor, benim verilerimi kullanıyor, 'Benim tekniğim' diyor. Zaten hepsi aynı veriyi kullanıyor diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
TikTok’ta Karagül Hanımlar ahlaki çöküşün yansıması 28 Nisan 2024 | 134 Okunma Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut 28 Nisan 2024 | 51 Okunma ‘Mutluluğu aramak yanlış, en doğrusu gerçekten yaşamak’ 27 Nisan 2024 | 49 Okunma Ödül törenlerindeki meyve ve sebze temasının sonu ne olacak? 21 Nisan 2024 | 27 Okunma Modern dilencilik 21 Nisan 2024 | 102 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar