Tarihi kasabada herkesin birbirine şaka yaptığı dizi seti

Osman Sınav'ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği, TRT 1'de her pazartesi ilgiyle izlenen 'Yalaza' dizisinin Taraklı'daki setini görmek için yola çıktım. Sakarya'nın şirin ilçesi...

Osman Sınav'ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği, TRT 1'de her pazartesi ilgiyle izlenen 'Yalaza' dizisinin Taraklı'daki setini görmek için yola çıktım. Sakarya'nın şirin ilçesi Taraklı; İtalya merkezli Yavaş Şehirler Birliği'nin Türkiye'deki beş üyesinden biri. Sete vardığımda, oyuncular, Taraklı'nın 'yavaş şehir' unvanını fazlasıyla hak ettiğini söylüyor. Taraklı'nın ünlü yalaza kültürü de (insanları eğlendirmek için anlatılan abartılı öyküler, şakalar, nükteler), diziye adını veriyor.

HERKES YARDIMSEVER
Sette ilk olarak mezarlık sahnesinin çekileceği mezarlığa gidiyoruz. Bizi ilk karşılayan şahane enerjisiyle Kadir Çöpdemir oluyor. Bu dakikalarda bir yandan set düzeni kuruluyor, sonra yönetmen monitör başına geçiyor ve sahne oyuncuların... Biz de sessizce yerimize geçiyoruz. İlk replikle beraber herkes gülmeye başlıyor. Yeniden sayılıyor 3, 2, 1... Ancak yine kahkahalar... Kadir Çöpdemir konuşmaya başladığı an herkes kopuyor! Setteki herkes çok yardımsever; İpek Tuzcuoğlu kasabadaki tüm köpeklerin bakımını üstlenmiş. Didem Balçın, yakınlardaki anaokuluna giden çocuklara mont alabilmek için kumbara sistemi kurmuş. Dizide sağlık ocağının doktorunu canlandıran Ünal Zorer, halkın derdini dinliyor. Öte yandan Kadir Çöpdemir ve Hasan Kaçan, Taraklı halkının yoğun ilgisi arasında derin sohbetlere dalıyor. Sonra Hasan Kaçan, kuytu bir yerde simit yiyip senaryo yazmaya çekiliyor. Özetle; çok renkli bir setle karşılaşıyorum Taraklı'da. Şimdi sözü onlara bırakıyorum...

KADİR ÇÖPDEMİR

'Yalaza türbesini gerçek sanıyorlar'
"Seti ziyaret edenler, çekimler için yapılan yalaza türbesine gidip dua ediyor! Belirteyim; o türbe gerçek değil, dua etmeyin! Taraklı'da çok fazla şaka yapılıyor, buna yalaza diyoruz. Sette Hasan Kaçan da bana bir yalaza yaptı. Ben uyurken odama girmişler. Sonra 'Eşyaların çalındı' dediler. Ama ben yemedim, yemiş gibi yaptım. Ortalığı birbirine katıp seti terk ettim. Sonra Hasan Kaçan geldi, 'Gitme abi' dedi. Öyle yalaza yapılmaz, böyle yapılır!"

OSMAN SINAV
'Dramada milli bir format oluşturmalıyız'
"Yalaza; dertlere, sıkıntılara gülerek bakabilmektir. Milli kültürümüzden, genlerimizden beslenen bir drama formatı oluşturmak istedim. Kore ya da Amerika formatlarından beslenirsek, kültürümüz kirlenir. Temiz bir yaşam kültürü istiyorsak, dramada milli bir format oluşturmalıyız. Milli formatta drama üretmezsek, kültürümüz de kaybolur gider."

SİNAN ALBAYRAK
'Başkan, ekibe yalaza yaptı'
"Çek imler çok yoğun geçiyor. Köpekleri, kedileri, insanlarıyla hoş bir sohbet içindeyiz. Böyle doğa harikası bir yerde olmayı fırsat bilip sabah yürüyüşleri yapmak, beslenmemize dikkat etmek istedik ama maalesef zamansızlık... Sette birbirimize bol bol yalaza yapıyoruz. Taraklı Belediye Başkanımız da yalaza meraklısı; ekibe bizzat yalaza yapmışlığı var."

DİDEM BALÇIN
'Hata yapan para atıyor'
"Sette bir kumbara oluşturdum; hata yapan kumbaraya para atıyor. Biriken parayı faydalı bir işte kullanmak için Sakarya'ya en yakın çocuk yuvasıyla iletişime geçtik. O paralarla 46 çocuğa mont aldık. Şimdi biriken paralarla bot alacağız. Keşke her sette böyle şeyler yapılsa..."

HASAN KAÇAN
'Taraklı'nın acayip bir atmosferi var'
"Tarakl ı'nın acayip bir atmosferi var... Halkı çok temiz; kalabalığa alışkın değiller. İnsanların hep yolun ortasından yürüyor. 'Neden?' diye sorduk. Bir tarihçi şöyle açıkladı: Sağ tarafta bir esnaf, sol tarafta bir esnaf var. İnsanlar yolun ortasından yürüyerek nezaket gösteriyor. Esnafa saygı bu."

İPEK TUZCUOĞLU
'Tüm sokak hayvanlarına mama alıyoruz'
"Yerel halkla çok güzel dostluklar kurdum. Taraklı'da dikkatimi çeken ilk şey sokak hayvanları oldu. Oyuncu Zeynep Gülmez ile elimizden geldiğince Taraklı'daki hayvanlara yardım etmeye çalışıyoruz. Onlara mama alıyoruz."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma Bodrum’da susuz kabristan ziyaretleri 13 Nisan 2024 | 90 Okunma Tutulmayı izlemek için 30 saat uçakta vakit geçirir misiniz? 07 Nisan 2024 | 45 Okunma Gişe manipülasyonu tartışması Kore’den sonra Türkiye’de 06 Nisan 2024 | 73 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar