Müthiş bir dönüşüm hikayesi Diyarbakır

SABAH'ın Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlediği tematik buluşmalar sayesinde kentlerin dönüşümüne tanıklık ediyoruz. Ülkemizin her bölgesi ayrı güzel; bunu 'Güneydoğu'nun Paris'i' olarak...

SABAH'ın Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlediği tematik buluşmalar sayesinde kentlerin dönüşümüne tanıklık ediyoruz. Ülkemizin her bölgesi ayrı güzel; bunu 'Güneydoğu'nun Paris'i' olarak nitelendirilen Diyarbakır'da bir kez daha gördük.
İlk defa gittiğim Diyarbakır'da, SABAH Gazetesi yöneticileri ve yazarlarıyla şehrin güzelliklerine şahitlik ettik.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla'nın 'İşimiz Gücümüz Diyarbakır' ve 'İsteyince Oluyor' projeleri kapsamında şehirde müthiş bir dönüşüm başlamış. İnanıyorum ki Diyarbakır; şehirciliği, turizmi, tarihi, kültürel mirası, gastronomik zenginliği ve hızlı gelişimiyle önemli bir cazibe merkezi olacak.
Şehirde önce Tarihi Hasan Paşa Hanı'ndaki meşhur Kadri Usta'da kahvaltı yapıp handaki kütüphaneyi dolaşıyoruz.
Han o kadar etkileyici ki; kitaplar, duvarlar, tarih ve büyük yaşanmışlıklar...
Daha sonra ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu eve doğru yola çıkıyoruz.
Mimarisinden etkilendiğimiz ev, müzeye çevrilmiş. Burada Tarancı'nın şiirlerini yazdığı yerleri görüp o satırları okuyoruz.

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN SOKAĞI
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla'dan, çocuklar için yaptıkları projeleri öğrendim. Başkan, "Çocuklarımız gülerse Diyarbakır güler" derken; miniklere sunulacak en güzel şeylerden birinin, güven içinde oyun oynayabilecekleri alanlar olduğunu söyledi. Oluşturdukları oyun alanının içinde mini basketbol ve futbol sahası, 'Survivor' ve bisiklet parkurları ile çeşitli oyun alanları bulunuyor.

SPOR VE SİNEMA GÜNLERİ

Çocuklara sinemayı sevdirmek için şehirde ücretsiz sinema günleri düzenleniyormuş ve katılım oldukça yüksekmiş. Çocukları spora teşvik etmek için 14 farklı eğitim verilmiş. Ayrıca miniklere bisikletler hediye edilmiş. Büyükşehir Belediyesi'nin Yenişehir Seyrantepe TOKİ'de inşa ettiği yarı olimpik yüzme havuzunda tam bin 500 çocuk yüzmeyi öğrenmiş. 'İsteyince Olur' projesi kapsamında hayata geçen bu projeler; Başkan'ın da dediği gibi, çocukların gülmesiyle Diyarbakır'ın da gülmesine sebep olacak.

KLİMALI VE KÜTÜPHANELİ OTOBÜS DURAKLARI
Diyarbakır'ı gezerken yol kenarındaki klimalı otobüs durakları ve içlerindeki kütüphaneler gözüme çarpıyor. Halk, otobüsünü soğukta beklemiyor ve kitap okuyarak vaktini faydalı bir faaliyetle değerlendiriyor. Başkan Cumali Atilla, bu duraklardan toplam 17 adet olduğunu söyledi. Resmen bayıldım! İstanbul'daki duraklara da bu kütüphaneden ve klimalardan yapılmasını diliyorum.

ŞEHRİN GÜÇLÜ
KADINLARI TÜM DÜNYAYA ÖRNEK
SABAH Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin'in moderatörlüğünde gerçekleşen Diyarbakır Dönüşüyor panelinin bitiminde şehrin güçlü ve çalışkan kadınlarıyla bir araya geldik. AK Parti Diyarbakır Kadın Kolları, çalışmalarıyla büyük alkışı hak ediyor. Diyarbakır İl Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Evsen, tüm dünyaya Diyarbakır kadınının gücünü göstermek için başlıyor anlatmaya: "100'ün üzerinde gönüllü kadınımızla sahalardayız. Diyarbakır gibi zor bir yerde rakibimiz, dünyanın en kanlı terör örgütüdür. Yıllarca terör ortamında travma yaşayan insanlarımızın yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Varoşlardaki öğrencilere yönelik çalışmalarımızı, kardeş ilimiz İstanbul'un desteğiyle yürütüyoruz. Binlerce çocuğun çanta, kırtasiye, kaban, bot gibi ihtiyaçlarını karşıladık. Mağdur ailelere gıda kolisi ve alışveriş çeklerimizle destek oluyoruz. Bu çalışmalar esnasında tehditler aldık, saldırıya uğradık ama yılmadık. Ben bizzat birkaç defa saldırıya uğradım. Geçen Mart ayında bir resmi kurumda merdivenlerden itildim. 20 gün yataktan kalkamadım. İsmim teröristlerin infaz listesine girdi. Tüm bu zorluklara rağmen memleket sevdası için sahalardayız."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma Bodrum’da susuz kabristan ziyaretleri 13 Nisan 2024 | 90 Okunma Tutulmayı izlemek için 30 saat uçakta vakit geçirir misiniz? 07 Nisan 2024 | 45 Okunma Gişe manipülasyonu tartışması Kore’den sonra Türkiye’de 06 Nisan 2024 | 73 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar