Mönüyü babamla birlikte oluşturduk

Maslak Uniq'te açılan BKM Mutfak'tayız... Önümde tadımı bekleyen bir sürü yemek, karşımda ise alçakgönüllü, bilgili ve yetenekli genç bir kadın var. O, bir aşçı, aynı zamanda da Uniq...

Maslak Uniq'te açılan BKM Mutfak'tayız... Önümde tadımı bekleyen bir sürü yemek, karşımda ise alçakgönüllü, bilgili ve yetenekli genç bir kadın var. O, bir aşçı, aynı zamanda da Uniq BKM Mutfak'ın genç patronu Berfin Erdoğan. Amerika'da aşçılık ve restoran işletmeciliği bölümünde okuyan Berfin, hepimizin yeteneğine, kalemine hayran olduğumuz Yılmaz Erdoğan'ın kızı. Büyümüş, 23 yaşına gelmiş. Tam da babasının kızı; babasının 10 yıl önce BKM Mutfak'ta harmanladığı yemek ve sanat iş birliğini burada büyütmeyi hedefliyor. Maslak Uniq'te açılan 300 kişilik restoranda; hem yemekler yenilecek, hem de gösteriler düzenlenecek. Kapılarını bu hafta açan BKM Mutfak'ta Erdoğan ile oturup yeni mekanı ve bu süreçte yaşadıklarını konuştuk...

GÖZ ÖNÜNDE OLMAK İSTEMİYORUM
Bu fikir nasıl ortaya çıktı?
Çok Güzel Hareketler Bunlar projesi öncesi, BKM Mutfak Çarşı'da, bir komedi kulübü kültürünü hayata geçirdik. Orası beş senedir faaliyet gösteriyor. Üniversiteye başlamadan önce, sahnede gerçekleştirdiğimiz potansiyeli, aynı sanatsal bakış açısıyla mutfağa taşımak niyetindeydik. Yemek ve sahneyi birleştirdiğimiz bir proje yapmak hayalimizdi. Ben de üniversiteyi bitirdikten sonra Türkiye'ye dönüp bu projenin üstünde çalışmaya başladım.

Hazırlık süreci nasıldı?
Her şeyi en ince detayına kadar düşünmeye çalıştık. Masadaki peçete, tuzluk, küllük; hepsini gidip Eminönü'nden kendim seçtim. 8 aylık bir süreçti. Köyceğiz'e gittik, ekip kuruldu... Mesela babam, "Hadi bakalım bahçeden patlıcanla bir şey yapın" dedi. Biliyorsun mottomuz; yapılmışı yapma, söylenmişi söyleme! O yüzden denenmemiş bir şeyi yapmak için başladık çalışmaya, sonra tattık, hep birlikte üzerine konuştuk. Üç şefimiz var.



Ünlü çocuğu olmak ne kadar zor?
4-5 yaşlarındayken babamla alışveriş merkezine gitmişiz, herkes babamla fotoğraf çektiriyormuş. Babama dönüp "Herkesin babasıyla fotoğraf çektirmek istiyorlar değil mi?" diye sormuşum. Ama bir süre sonra bu, normal bir duruma dönüştü. Göz önünde olmak tercih ettiğim bir şey değil, bu nedenle ona göre yaşamaya çalışıyorum. Çok da sınır koymuyorum ama bazı şeylere dikkat ediyorum.

BKM Mutfak'ta neler olacak peki?
Biz bir komedi kulübüyüz ama sadece bununla bitmiyor. Mutfak aynı zamanda BKM Sanat Okulu'nun aktif bir sahnesi. Mutfak Çarşı'da pişenler, burada sahneye çıkacak ve genç yeteneklerini keşfetmeye devam edecekler. Müziğin, komedinin, güzel yemeğin bir arada olacağı bir yer aslında. Babamın deyişiyle; sanatın mutfağı. Gösterilerimize Eser Yenenler'in tek kişilik kabaresi ile başlıyoruz. Haftanın neredeyse her günü sadece burada izleyebileceğiniz sürpriz gösteriler olacak. Merak edenler internet sitemizden takip edebilir.

Mönüde neler var?
Benim favorim başlangıçlardan, bizim değişimizle 'iştahlıklardan' tantuni taco. Mönüdeki başrol oyuncumsa; safranlı mantar çökertme.

Bir de sessiz mönü varmış...
Evet, yemek ve gösterinin aynı anda olduğu etkinlikler için Seyir Halinde Sessiz Mönü'müz var. Adından da anlaşıldığı gibi, bu mönüde misafirlerimize gösteri sırasında sahnedekilerin de dikkatini dağıtmadan keyifle yiyebilecekleri atıştırmalıklar sunuyoruz.

Her şey Köyceğiz'den mi geliyor?
Ekip olarak iyi yemeğin taze ürün ve doğru tariflerle yapıldığına inanıyoruz. Köyceğiz'den gelen, kendi yetiştirdiğimiz ürünlerimiz var. Şimdilik bütün ürünler köyden gelmiyor ama ilerideki hedefimiz bu. Taze yöresel ürünler tedarik etmeye çalışıyoruz; Siirt'ten pekmez, Hakkari'den bal, Antep'ten yağ gibi.

Yılmaz Erdoğan mönü için fikirler verdi mi?
Mönüyü şeflerimiz ve babamla birlikte oluşturduk. Çok fikir değiştirdik, çok denedik, en sonunda bu mönü oluştu. Sezonluk ürün kullanmaya özen gösterdiğimiz için mönüyü de ona göre oluşturacağız. Bu arada babam filmlerinde kullandığı eşyaları getirdi, burayı müze yapmak istiyor.



Mönüde hikayesi olan bir yemek var mı?
'Tatlım Tatlım' filminden esinlendiğimiz tatlı bölümü var. Ördekli börek var mesela adını esprili olsun diye bördek koyduk. Eğlenceli oldu.

Peki fiyatlar nasıl?
Fiyatları, sektör ortalamasında tuttuk.

AŞÇILIĞA OLAN İLGİMİ AİLEM BAŞTA HEVES SANDI

Babanız ya da anneniz küçükken sizin ne olmanızı istiyordu?
Her zaman sevdiğim işi yapmaya teşvik edildim ama kimse bunun aşçılık olacağını tahmin etmiyordu. Ailemizde yemek önemli bir yer taşıyor, sürekli yeni restoranlar, yeni tatlar deniyor, denediklerimizi de uygulamaya çalışıyoruz. Küçükken kurabiye yaptığım fırın, kuzuya doğru giden bir yol oldu. Ortaokulda anneme bu işin tekniğini de öğrenmek istediğimi söyledim ve birlikte yemek kursları almaya başladık. Ailem bunun bir heves olduğunu düşünüyordu yani 'aşçılık hobi olur ama yanında bir şey okur herhalde' gibi bir algı vardı. Sonrasında üniversitede aşçılık okumak istediğimi söylediğimde, onlar da beni destekledi.



YABANCI BİR YEMEK KANALINDA BİR YIL, GÜNDE 14 SAAT ÇALIŞTIM

Size mutlaka oyunculuk teklifleri de gelmiştir...
Oyunculuğu merak ediyordum, doğal olarak deneyimledim; 'Organize İşler'de babamın kızını oynadım. Mutfak ekibinin derslerine girdim, Çok Güzel Hareketler Bunlar'da skeçte oynadım. Eğlenceliydi ama istediğim iş dalının bu olmadığını anladım. Amerika'da aşçılık ve restoran işletmeciliği bölümünde okudum. Üç ay New York'ta bir İtalyan restoranında staj yaptım. Aşçı ve şef olmanın aslında farklı şeyler olduğunu, her aşçının şef olamayacağını o zaman anladım.

Hangisi sizi daha çok heyecanlandırıyor?
Yemek işinin görsel tarafı, beni daha çok heyecanlandırıyor. Yemek programları, yemek fotoğrafları sürekli takip ettiğim konular. Bir yemek kanalında çalışmayı çok istiyordum ve Food Network'te asistan olarak işe başladım. Bir yıl boyunca, haftanın beş günü 13-14 saat çalıştım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma Bodrum’da susuz kabristan ziyaretleri 13 Nisan 2024 | 90 Okunma Tutulmayı izlemek için 30 saat uçakta vakit geçirir misiniz? 07 Nisan 2024 | 45 Okunma Gişe manipülasyonu tartışması Kore’den sonra Türkiye’de 06 Nisan 2024 | 73 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar