‘Haftada altı gün 12 saat spor yapıyorum’

Dünya genelinde izlenme rekorları kıran 'Game Of Thrones' dizisinin final sezonu için geri sayım başlarken, diziyle ilgili yeni haberler de geliyor. Yeni sezonda hikayeye de bir nokta koyulacak olması, dizinin fanatikleri için üzücü...

Dünya genelinde izlenme rekorları kıran 'Game Of Thrones' dizisinin final sezonu için geri sayım başlarken, diziyle ilgili yeni haberler de geliyor. Yeni sezonda hikayeye de bir nokta koyulacak olması, dizinin fanatikleri için üzücü haber...
Herkesin merakla beklediği yeni bölümlerin çekimleri devam ederken, ben de çekimlerin bir bölümünün yapıldığı Split kentinin yolunu tuttum.
Dalmaçya'nın incisi, Hırvatistan'ın ikinci büyük kenti Split'te, dizinin çekildiği mekanları, bölge tarihine son derece hakim olan Sadettin Saran'la birlikte geziyoruz.
'Birini tanımak için onunla yola çık' diye boşuna dememişler.
"Sporla büyüdüm, sporla kazandım, sporla kazandığımı bizden sonra gelen nesillere aktarmaya çalışıyorum" diyor Sadettin Saran... Spor dünyasında yarattığı sinerji ve vizyonu, turizm sektöründe de devam ettirmek istiyor. Türkiye'de altı farklı sektörde faaliyet gösteren ünlü işadamı, turizm sektöründe yeni yatırımlarla büyümeyi hedefliyor. İki yıl önce, Adriyatik denizi kıyısındaki Le Meridien Lav'a yatırım yapan Saran, herkesi UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan tarihi yapıları keşfetmeye ve 'Game Of Thrones'un çekildiği yerleri görmeye davet ediyordu. Birçok kişi bu davete kayıtsız kalamamış olacak ki, 'Game of Thrones' turları kenti son derece popüler hale getirmiş. Split, mutlaka görülmesi gereken bir şehir olduğunu bize kanıtladı, umarım sizi de ikna eder.

DIOCLETIAN SARAYI
Şehirdeki ünlü Diocletian Sarayı, dizinin çekildiği mekanlardan biri.
Burası şehir merkezinde görülecek yerlerin başında geliyor. Diocletian;
Romalılar zamanından kalmış bir saray. Burası, Roma'nın eski imparatoru Dioclatian'ın inzivaya çekilip emeklilik hayatı yaşadığı yermiş. Etrafında yüksek surlar olan, dört giriş kapılı dev bir saray düşünün; içeri girdiğiniz anda gözünüzde 'Game Of Thrones'dan sahneler canlanıyor.
Bir kapı 'Daenerys'in ejderhalarını hapsettiği salona, diğer kapı ise isyancıların katliam yaptığı köşe başına çıkıyor. Sarayın etrafında birçok yeme- içme yerine ve kostümlü, eli kılıçlı kişilere rastlayabilirsiniz.
'Game of Thrones' turumuzun sonuna geldiğimizde yorgunluktan ölüyoruz ama Sadettin Saran'da yorgunluktan eser yok. Zaten kendisi, en fit işadamı unvanını uzun bir süre daha kimseye kaptırmayacak gibi görünüyor.
Saran; son dönemde sosyal medyada paylaştığı spor videoları ve gençlere verdiği tavsiyelerle çok konuşuluyor. Geçtiğimiz günlerde 90 yaşında bir amcanın yanına geldiğini ve kendisine "Bu yaşıma kadar spor yapmadım, sosyal medyada seni izledim, yüzmeye başladım" dediğini anlatıyor Saran...

'ALKOLÜM, SIGARAM YOK'
"Sahi siz nasıl böyle olabiliyorsunuz?" diye soruyorum. O da tüm gençlere örnek olacak tavsiyeler veriyor: "Spor benim içime işledi, haftada altı gün 12 saat spor yapıyorum.
İki gün boks, üç gün yüzme, bir gün de jiu-jitsi... Stresle başa çıkmak için kızımla beraber yoga ve meditasyon yapıyoruz. Alkolüm, sigaram yok. Protein ağırlıklı besleniyorum ama akşam yemeklerini genelde çorba ile geçiştiriyorum. Tatlı ihtiyacımı meyvelerden gideriyorum. Bahane üretenler koşulları düzeltemez.
'Spora zamanım yok' demesinler, zaman ayırmak önemli. Sporda kullanılan ilaçları hiç doğru bulmuyorum; kolaya kaçmayın. İşin püf noktası iyi beslenmek. Gençleri çok seviyorum, 'Babam yaşında ama bak neler yapıyor' diyorlar. Ben de onlara, 'Ben yaptım, siz de yapabilirsiniz' diyorum."

EMEKLİ OLUNCA ORGANİK TARIM YAPACAK
Sadettin Saran'a "Gençliğin en büyük sorunu nedir?" diye soruyorum, şöyle cevap veriyor: "Üniversitelere gittiğimde, gençlere hata yapmaktan korkmamalarını söylüyorum. Para kazanırlar, batırırlar; yeter ki öğrensinler. Gençliğin sorunu; kötü beslenme ve dijital bağımlılık. Bunlarla başa çıkmanın yolu ise spor." Spordaki takım ruhunu ve paylaşmayı iş hayatına uygulayıp başarılı olduğunu söyleyen Saran'ın emeklilik hayali ise Assos'ta organik tarım yapmak. Yakında yapımcılığa da adım atacak olan ünlü işadamı, dizi sektöründe adından söz ettirecek.

Spor salonu olmayan köyler için yürüttüğü projeyle 18'inci spor salonunu açacak olan Sadettin Saran, "Spor Bakanlığı'nda görev almak ister misiniz?" soruma, "Siyasete girmeyi düşünmüyorum; benim en büyük hayallerimden biri Fenerbahçe başkanlığı" yanıtını verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenlerindeki meyve ve sebze temasının sonu ne olacak? 21 Nisan 2024 | 27 Okunma Modern dilencilik 21 Nisan 2024 | 100 Okunma Venedik Bienali’nde örnek ateşkes hareketi! 20 Nisan 2024 | 17 Okunma Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar