Festivalde genç dinleyiciler umut verdi

Müzik, yalnızca bizi rahatlatan ya da alıp götüren bir şey değil; bundan öte bir şey, bir ideoloji. 'Bir insanın ne tür müzik dinlediğine bak, nasıl biri olduğunu anlarsın' diyor dünyaca ünlü yazar...

Müzik, yalnızca bizi rahatlatan ya da alıp götüren bir şey değil; bundan öte bir şey, bir ideoloji.
'Bir insanın ne tür müzik dinlediğine bak, nasıl biri olduğunu anlarsın' diyor dünyaca ünlü yazar Paulo Coelho, 'Portobello Cadısı' kitabında.
'Burada ne işim var?' der gibi bakan insanlardan ziyade, iyi müziğin peşinde olan, ideolojisi olan güzel insanlar var 9. Uluslararası İstanbul Opera Festivali salonunda.

MÜZIĞI RUHUNUZLA DINLEYIN
Sabah Gazetesi ve ATV'nin medya sponsoru olduğu festivalin perşembe günü gerçekleşen muhteşem açılış konserinden bahsediyorum.
La Scala Akademi'de Leyla Gencer'in öğrencisi olan ve 'Operanın Angelina Jolie'si olarak adlandırılan ünlü soprano Nino Machaidze'ye şef Antoni Pirolli yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestra ve Korosu eşlik etti. Salonu tıklım tıklım dolduran sanatseverler, müzik ve büyüleyici ses karşısında adeta kendilerinden geçti.
İlk kural; gözlerinizi kapatın ve müziği ruhunuzla dinleyin. Gözlerimi kapatıp 'O notalarla ne anlatmaya çalışıyorlar acaba?' diye düşünüyorum.
Eminim herkes kendi ruh haline göre yorumluyordur.
Salonda harika bir dinleyici kitlesi var. Bu tür konserlerde genelde büyük yaş ortalamasıyla karyılaşılır ama bu festivalde seyircinin genel olarak gençlerden oluştuğunu görüyorum.
İnanılacak gibi değil; gençleri görmek son derece umut verici, umarım hep böyle devam eder.

FESTIVALDE NELER VAR?

Festival kapsamında, dünyaca ünlü başyapıtlar sahnelenecek.
'Saraydan Kız Kaçırma', 'La Traviata' ve 'Zorba'; ölümsüz müzikleri, konusu ve dönemlerini yansıtan kostümleriyle unutulmaz izler bırakacak.
Ulusal ve uluslararası sanatçıların katılımı ile sanatseverlerle buluşan festival, yaklaşık 12 bin opera severi büyülü bir yolculuğa çıkaracak.
Festival, Mozart'ın dünyaca ünlü başyapıtı 'Saraydan Kız Kaçırma' ile devam edecek. Geçmişten günümüze klasikleşen ve görkemli prodüksiyonuyla büyük beğeni toplayan 'Saraydan Kız Kaçırma' operası; Yekta Kara'nın rejisiyle, Şef Zdravko Lazarov yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından 28-29 Haziran'da üst üste iki gece İstanbul Arkeoloji Müzeleri bahçesinin büyülü atmosferinde sahnelenecek.
Macerata Opera Festival, farklı dekor anlayışıyla ilgi çeken prodüksiyonu 'La Traviata' ile festivalde olacak. Özellikle ayna ve projeksiyon kullanılarak uygulanan dekoru ve kostümleriyle son yılların en çok ilgi çeken prodüksiyonu olan 'La Traviata', festival için özel olarak İtalya'dan geliyor.
Opera denildiğinde akla gelen ilk isimlerden Giuseppe Verdi'nin ölümsüz eseri 'La Traviata'da 'Violetta' rolünü, Avrupa'nın en önemli sahnelerinde başrol söyleyen gururumuz Türk soprano Burcu Uyar üstlenecek. Türkiye'de aldığı şan eğitiminden sonra Fransa'da sanat yaşamını sürdüren Uyar, özellikle 'Gece Kraliçesi', 'Olimpia' ve 'Violetta' gibi zorlu rollerde Avrupa'da aranan bir isim olarak ülkemizi başarıyla temsil ediyor. 3-4 Temmuz'da sahnelenecek eserde ayrıca; dünyanın önemli operalarında başrol oynayan tenor Georgio Oniani ve dünyanın en önemli baritonları arasında sayılan Vladimir Stayanov da bulunuyor.
Dünyanın en popüler eserlerinden olan ve 35'ten fazla ülkede sergilenen 'Zorba', 7 Temmuz'da seyirciyle buluşacak. Şef Bujor Hoinic yönetiminde solo şarkılar ve korolu bölümler ile dikkat çeken eser, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.
Özetle, bu konserler kaçmaz.
Festivalin diğer konserlerinde sizinle de buluşmak dileğiyle...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Venedik Bienali’nde örnek ateşkes hareketi! 20 Nisan 2024 | 15 Okunma Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma Bodrum’da susuz kabristan ziyaretleri 13 Nisan 2024 | 90 Okunma Tutulmayı izlemek için 30 saat uçakta vakit geçirir misiniz? 07 Nisan 2024 | 47 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar