‘Emek Sineması için yapılan yürüyüşler gereksizdi’

Turkuvaz Medya'nın ana medya sponsoru olduğu 54'üncü Uluslararası Antalya Film Festivali'nde, Emek Sanat ve Kültür Vakfı (ESKV), Emek Sineması için özel bir sergi hazırladı. Emek Sineması Yeniden başlıklı...

Turkuvaz Medya'nın ana medya sponsoru olduğu 54'üncü Uluslararası Antalya Film Festivali'nde, Emek Sanat ve Kültür Vakfı (ESKV), Emek Sineması için özel bir sergi hazırladı. Emek Sineması Yeniden başlıklı serginin Antalya Kültür Merkezi'ndeki açılışına, Antalyalılar ve Yeşilçam yıldızları büyük ilgi gösterdi.

HALA ÇOK YAKIŞIKLI
Sanatseverlere, Emek Sineması'nın da içinde bulunduğu, birinci derece tarihi eser niteliğindeki Cercle d'Orient binasının hikayesi anlatıldı. Emek belgeseli de, sergi alanındaki ekranda ilk kez gösterildi. Sergideki fotoğrafları incelerken, Yeşilçam'ın ünlü isimlerinden Engin Çağlar ile karşılaştım. Kendisiyle Emek Sineması hakkında ayaküstü konuştuk.
Halen çok yakışıklı ve karizmatik olan usta oyuncu, fotoğraflara dalıp eski günleri yad etti. Günümüzde sinema alışkanlığının değişime uğradığını söyleyen Çağlar, şöyle konuştu: "Emek Sineması'nın ilk zamanlarını bilirim; ismi Melek Sineması'ydı. Beyoğlu, sinemanın kalbinin attığı yerdi. Salonun duvarlarında melek resimleri vardı. Sinema yıkılıp yeniden yapıldığında; duvarlarda, tavanda ne varsa yeni Emek Sineması'na yerleştirildi. Ama melek resimleri yoktu; ortadan kaybolmuşlar. Zaten o zamanki sinema seyircisiyle şimdiki çok farklı. Yeşilçam'ın inanılmaz bir sihri vardı; bir filmi 2 bin kişi aynı anda izler gülerdi. Şimdi herkes evde film izliyor. Bizim zamanımızda tüm mahalleli, kasap, manav, bekçi; herkes buluşur film izlemeye giderdi. Sinemanın sihri herkesi birbirine bağlardı."
Emek Sineması yıkılacağı zaman buna karşı çıktıklarını hatırlatan Çağlar, sözlerine şöyle devam etti: "Yıkılmasına karşı çıktık, yürüyüşler yaptık ama sonradan düşündüm; sinemanın aylık bir masrafı var fakat seyirci yok. Seyirci olmazsa masraf çıkmaz. Yapacak bir şey kalmadı. O yürüyüşler lüzumsuz oldu, zaten istenilen yapıldı."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenlerindeki meyve ve sebze temasının sonu ne olacak? 21 Nisan 2024 | 27 Okunma Modern dilencilik 21 Nisan 2024 | 100 Okunma Venedik Bienali’nde örnek ateşkes hareketi! 20 Nisan 2024 | 17 Okunma Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar