Dev asker heykelleri -15 derecede 200 kamyon karla yapıldı

Bazı acıların tarifi zordur; ne hissetsen, yazsan, anlatsan eksik kalır. Üzerinden tam 107 yıl geçti ancak bu öyle bir olay ki sadece tarihimize değil hafızalarımıza da derin izler bıraktı. Bu hüzünlü destana...

Bazı acıların tarifi zordur; ne hissetsen, yazsan, anlatsan eksik kalır. Üzerinden tam 107 yıl geçti ancak bu öyle bir olay ki sadece tarihimize değil hafızalarımıza da derin izler bıraktı. Bu hüzünlü destana vesile olan Sarıkamış Harekâtı'nın 107'nci yıl dönümünde düzenlenen anma töreni için Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun davetiyle Kars Sarıkamış'tayım... Donarak şehit olan 90 bin asker için 3 gün boyunca birçok anma etkinliği planlanmış; hepsi birbirinden çarpıcı, hüzünlü, tarifsiz... Kardan dev asker heykelleri duruyor karşımda; öyle büyüleyici ki eserler, bir asır önceki acıya heykellerin gözleriyle işaret ediyorlar sanki.

Heykellerin açılışını Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yapıyor. Böyle güzel, hisli bir anma töreni daha önce gerçekten görmedim. Bir kere uzaktan bir acıyı anlamaya çalışmakla bu destanı yerinde anmak, düşünmek tarihten yeni şeyler öğrenmek çok başkaymış. İlk olarak şehit askerlerin portrelerinin yansıtıldığı heykelin üzerindeki Türk bayrağı kalktı, ardından bakanlar karanfillerini bıraktı.

Sarıkamış Cıbıltepe Kayak Merkezi'ndeki Kütük Evin önündeki kardan heykellerin eksi 15 derecede, yaklaşık 200 kamyon kar kullanılarak yapıldığını öğreniyorum. Yapımı bir hafta süren kardan asker heykelleri; Kars, Ağrı, Bayburt, Erzurum ve Muş üniversitelerinden toplam 10 kişilik ekip tarafından ışıklandırılmış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma Bodrum’da susuz kabristan ziyaretleri 13 Nisan 2024 | 90 Okunma Tutulmayı izlemek için 30 saat uçakta vakit geçirir misiniz? 07 Nisan 2024 | 45 Okunma Gişe manipülasyonu tartışması Kore’den sonra Türkiye’de 06 Nisan 2024 | 73 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar