Denize nazır golf oynadık Bandırma Vapuru’nda duygulandık

SABAH Yazarlar Kulübü'nün düzenlediği Anadolu Buluşmaları'nın ikincisi, önceki gün Samsun'da gerçekleşti. Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da kurtuluş mücadelesini başlattığı Samsun...

SABAH Yazarlar Kulübü'nün düzenlediği Anadolu Buluşmaları'nın ikincisi, önceki gün Samsun'da gerçekleşti.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da kurtuluş mücadelesini başlattığı Samsun, derin tarihiyle hepimizi etkiledi. Dolu dolu bir 48 saat geçirdiğimiz şehirde, büyük bir enerji ve canlılıkla karşılaştık.
Gezimiz sırasında, Samsun'un Türkiye'nin ikinci büyük golf sahasına evsahipliği yaptığını öğrendik. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın önderliğinde bu dev golf sahasını keşfe çıktık; hep birlikte golf arabalarına atlayıp başladık turlamaya...

'SİZİN KÖYDE SAHA VAR MIYDI?'
Türkiye'de ilk kez yerel bir yönetimin yatırımıyla faaliyete giren Samsun Golf Sahası, tüm dünyada deniz dolgusuyla oluşturulan ilk golf sahası olma özelliğini taşıyor. Saha, şu anda dokuz delikle birçok turnuvaya evsahipliği yapıyor.
Mayıs ayında ise 18 delikli olarak hizmete açılacak.
Samsun halkının golfe çok meraklı olduğunu söyleyen Başkan Yılmaz, şu anda 270 Samsunlu'nun bu sporu öğrenmeye başladığını belirtti. Golf öğrenenlerin yüzde 70'i çiftlermiş. Saha açılalı henüz bir yıl olmuş ve açılışta herkes birbirine 'Sizin köyde golf sahası var mıydı?' diye espriler yapmış.
Şamdan Plus Yayın Yönetmeni ve GÜNAYDIN yazarı Bülent Cankurt, golf arabasıyla dolaşırken Başkan Yılmaz'a "Bu proje nasıl hayata geçti?" diye sordu. Başkan da, "Kemer Country'deki golf olayı beni çok etkiledi. 'Neden Samsun'da olmasın?' diye düşündüm ve hareket geçtim" yanıtını verdi.
Şehri için böyle güzellikler düşündüğü ve Samsun halkına muhteşem bir saha kazandırdığı için başkanı tebrik etmek gerek.
Saha, zorluğu seven profesyonel golfçülerin gözdesi olmaya aday, hatta Antalya'nın tacını elinden alabilir! Tesis, USGA standartlarına uygun olarak ünlü golf mimarı Kevin Ramsey tarafından tasarlanmış.
Yeşil ve mavinin buluşması ve çocukların golf öğrenme konusundaki istekleri gerçekten görülmeye değer.
Saha turumuzu, golf kulübünde Samsun pideleriyle yaptığımız enfes kahvaltıyla noktaladık.

ATATÜRK'ÜN ODASINDA ZEYBEK

Cumhuriyet tarihinde çok özel bir yere sahip olan Samsun'da, Bandırma Vapur Müzesi'ni keşfe çıktık. Mustafa Kemal Atatürk'ü, kurmaylarıyla birlikte 9. Ordu Müfettişi olarak İstanbul'dan Samsun'a getiren Bandırma Vapuru, Samsun'un Canik ilçesinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Vapur, 18 Mayıs 2003'te orijinal geminin birebir aynısı olarak yapılmış. Karadeniz'in hırçın dalgalarına dayanma gücü az olan gemi, İsmail Hakkı Durusu kaptanlığında Mustafa Kemal ve arkadaşlarıyla Samsun'a doğru yola çıkmıştı. Mümkün olduğu kadar kıyıya yakın bir rota izleyen vapur, 19 Mayıs 1919 günü, sabah 08.15'te Samsun'da Reji İskelesi (Tütün İskelesi) açıklarına demir attı. Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları, takalarla bugünkü Samsun Büyük Oteli ve Yaşar Doğu Spor Salonu arasında bulunan İlk Adım Anıtı'nın olduğu yerdeki iskeleden karaya ayak bastı. Vapuru gezerken, Atatürk'ün odası ve içeride çalan müzikler herkesi duygulandırdı. SABAH Gazetesi spor yazarı Levent Tüzemen, bu müzik eşliğinde zeybek oynamayı da ihmal etmedi. Bandırma Vapuru, etkileyici atmosferi ve içindeki tarihi eşyalarla görülmeye değer.

KURTULUŞ SAVAŞI'NIN BAŞLANGICINA TANIKLIK ETMEK...
Samsun gezimizin ikinci durağı; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere 18 arkadaşıyla birlikte, 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a ayak bastığı iskele oldu. Burası Samsun'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada. Bu tarihi iskele, aslına benzer şekilde yeniden yapılmış. Böylece Türk ulusunun yeniden doğuşu olan 19 Mayıs 1919 tarihi ölümsüzleştirilmiş. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının iskeleye çıkışı ve onu karşılamaya giden Samsun halkı, balmumu tekniğiyle birebir ölçülerde heykelleştirilmiş. Kurtuluş Yolu'nu gezerken, Kurtuluş Savaşı'mızın başlangıç anına tanıklık edeceksiniz. Başkan Yusuf Ziya Yılmaz; burada heykeli bulunan kişilerin ailelerinden bazılarının 'Heykeller benzememiş' diye itirazda bulunduğunu ve heykellerin yeniden revize edildiğini söyledi.

ATA'NIN MASASI SERGİLENİYOR
Samsun Kent Müzesi'nde; şehrin tarihinde önemli bir yeri olan mübadeleyle ilgili özel bir bölüm yer alıyor. Burada ziyaretçiler, kulaklıklarını takarak gerçek mübadillerin sesinden mübadeleyi dinliyor. Müzenin en önemli eserlerinden Halaskaran-ı İslam da (İslam Kurtarıcıları), milli mücadelenin ilk propaganda afişi olarak burada yer alıyor. Müzede en çok ilgi gören eserlerden biri de; Atatürk'ün Şişli'deki evinde kullandığı masa... Masa, Selanik Atatürk Evi tarafından müzeye hediye edilmiş. Soyağacı odasında ise, ziyaretçiler kendi soyağaçlarını oluşturabiliyor. Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, müze binasının daha önce vali lojmanı olduğunu ve uzun çalışmalar sonucu restore edilerek şehre kazandırıldığını söyledi. Şimdi pek çok çocuk; müzede gezerek, görerek ve dinleyerek tarihi öğreniyor. SABAH yazarları, müzede bulunan Samsun'un iletişim tarihi bölümüne büyük ilgi gösterdi. Eski gazete küpürlerinin yer aldığı bölümde, şehirle ilgili tarihi haberler bulunuyor. Samsun'un ilk sinema makinesi ve sinema sandalyesi de bize nostalji yaşattı. Şehirdeki ilk film gösterimlerinin 1909 yılında yapıldığını da öğrendik.

DÜNYANIN İLK ALTI MÜZESİ ARASINDA
Samsun'un yaklaşık 15 bin yıllık geçmişine yolculuk etmeye hazır mısınız? Üstelik, geçtiğimiz yıl dünyanın ilk altı müzesi arasına giren ödüllü bir müzeyle... Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Samsun Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş'ın anlatımıyla Samsun Kent Müzesi'ni gezdik. Şehrin tarihi, Anadolu'nun tarihi kadar eski olduğu için burada sayısız medeniyetin izlerinin saklı olduğunu gördük.

ÜLKEMİZİN
EN BÜYÜK YAĞLI BOYA TABLOSU
Panorama Samsun Dijital Gösterim Merkezi- Panorama 1919 Müzesi; SABAH yazarlarına eşsiz bir deneyim yaşattı. Burada; 44 projeksiyon kullanılarak, 1071 Malazgirt Zaferi'nden Türkiye Cumhuriyeti'ne giden süreçte kazanılan tarihi zaferler görsellerle anlatılıyor. Müzede ayrıca; Türkiye'nin en büyük yağlı boya tablosu yer alıyor. Samsun Büyükşehir Belediye Beşkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bize müzeyi gezdirirken "Burayı, Kurtuluş Mücadelesi'ni en iyi şekilde anlatmak için dizayn ettik" dedi. Ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkaran ve görselliğiyle hayran bırakan müze, şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

MERVE YURTYAPAN
Kıyı şeridi Avrupa sahillerini aratmıyor
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın evsahipliğinde gezdiğimiz Samsun, Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri... Yılmaz önderliğinde her geçen gün biraz daha büyüyüp gelişen şehirde; spora, sanayiye, doğal güzelliklerin korunmasına çok önem veriliyor. SABAH gazetesinin düzenlediği özel gezide, biz de şehrin bilinmeyen güzelliklerine şahitlik ettik. Samsun'da uzun ve tertemiz yürüyüş parkuruyla, Avrupa sahillerini aratmayacak özelliklere sahip bir sahil şeridi var. Yollar, büyükşehir belediyesinin fabrikasında özel olarak üretilen doğal bazalt taşlarıyla döşenmiş. Şehirde engelliler için de özel bir terapi merkezi bulunuyor. Engelliler burada ücretsiz olarak kalabiliyor, yeme-içme ve spor faaliyetlerinden yararlanabiliyorlar. Merkezin önünde büyük bir yüzme havuzu da var. Bu engelli merkezi sadece Samsun'daki engellileri değil, Türkiye'nin dört bir yanından gelen engellileri de ağırlıyor. Spora özel bir önem verilen şehirde; stadyum ve golf kulübünün yanı sıra Avrupa'nın en büyük bowling salonlarından biri yer alıyor.

SAKİN VE TERTEMİZ
Samsun, oldukça sakin ve tertemiz bir şehir. Çöp kovaları ve umumi tuvaletler bile alışılmış formlarından çıkartılarak güzelleştirilmiş, etrafları çiçeklerle donatılmış. Başkan Yusuf Ziya Yılmaz; çok daha güzel görünmesi için kentteki birçok evin dış cephesini rengarenk boyatmış.

ÖZLEM AVCI
Binlerce kuşun yaşam alanı
Türkiye'nin her köşesi cennet; bunu Samsun'u keşfe çıktığımızda bir kez daha gördük. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın vizyonu, şehre bambaşka bir hava katmış. Muhteşem sahili, modernliği ve tertemiz sokaklarıyla Samsun; doğal güzellikleriyle de insanı kendine hayran bırakıyor. Gezimiz sırasında Samsun Lojistik Merkezi'ne de uğradık. Şehrin ekonomisine büyük katkı sağlayan merkezin ardından soluğu tam bir doğal güzellik harikası olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde aldık. Binlerce kuş türünün bulunduğu deltada, köy evlerinin eşlik ettiği muhteşem bir manzarayla karşılaştık. Doğal ortamın bozulmadan korunduğu kuş cennetinin, fotoğraf tutkunlarının da çok hoşuna gideceği kesin. Bu bölgede manda çiftlikleri de bulunuyor. Burada hayvanların, doğal hayat koşullarında üremesi sağlanıyor. Yörük çadırlarının bulunduğu deltada, tertemiz ortamda yetişen mandalardan elde edilen kaymak ve Samsun pidesiyle karnımızı doyurmak da eşsiz bir deneyimdi. Şehri çevreleyen sahil şeridi, Samsun'un en hareketli yerlerinden... Burada yer alan kafeler, gençlerin buluşma noktası... Güleryüzlü ve çağdaş Samsunlular da, şehri yaşanılası bir yer kılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenlerindeki meyve ve sebze temasının sonu ne olacak? 21 Nisan 2024 | 27 Okunma Modern dilencilik 21 Nisan 2024 | 100 Okunma Venedik Bienali’nde örnek ateşkes hareketi! 20 Nisan 2024 | 17 Okunma Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar