‘Bu ülkede psikiyatriste gittiğini itiraf eden ilk kişi benim’

Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz'ın 'Eğreti Gelin' adlı filmi gerek konusu, gerekse oyuncuları ve sahneleriyle çok konuşulmuştu. Bu hafta sinemalarda izleyiciyle buluşan, Deniz Güvenç ve Zaim...

Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz'ın 'Eğreti Gelin' adlı filmi gerek konusu, gerekse oyuncuları ve sahneleriyle çok konuşulmuştu.
Bu hafta sinemalarda izleyiciyle buluşan, Deniz Güvenç ve Zaim Güvenç'in yönettiği 'Eğreti Gelin Ladik' ise o filmin günümüze uyarlanmış hali. Filmde rol alan Yeşim Salkım ile filmi ve kadınları konuştuk...
Senaryoyu ilk okuduğunuzda neler düşündünüz, teklifi nasıl kabul ettiniz; o süreci anlatabilir misiniz?
Aslında senaryo bana ilk geldiğinde çok başkaydı. Arkadaşlarımıza senaryoda birtakım değişiklikler yapmamız gerektiğini anlattım çünkü dramaturjisinde bir hata vardı. Onlar da sağ olsunlar senaryoyu baştan yazdılar. Şimdi tam bir kadın filmi, bir anne-kız hikayesi oldu. Bağımsız, zor bir film, umarım yerine ulaşır.
'Eğreti Gelin'i tekrardan çekme fikri nasıl doğmuş?
Bunu bilmiyorum. Sadece senaryoyu yazan Şükran Hanım'ın ilk filmden çok mutlu olmadığını biliyorum. O farklı bir dille anlatılmasını istemiş. Bu film aslında ikincisi değil, günümüze uyarlanmış hali zaten.

ARNAVUT KIZIYIM, BİZDE SÖZ SENETTİR
'Eğreti Gelin Ladik'te bir kadının, kendisinden utanan kızıyla hikayesini izleyeceğiz. Filmde verilmek istenen mesaj ne?
Film son zamanlarda tüm dünyada kadına uygulanan ağır baskıya dikkat çekiyor. Şiddet görmemek için, çift dalda master yapıp üniversite mezunu olmanız gerekmiyor. Kadının eğitimlisi de, eğitimsizi de şiddet görüyor. Toplumumuzun en büyük problemi; şiddet. Bunun önüne geçilmezse sağlıklı nesiller yetiştiremeyiz.
Birbirimizi olduğumuz gibi kabul etmezsek çok ağır şeyler yaşamaya başlayacağız.
Filmde 'Her kadın bir gün annesine benzeyecektir' mesajı da var galiba...
Ben psikoloji yüksek lisansı yaptığım için bu konuları çok okuyorum. Ne kadar inkar edilirse edilsin, her kadın annesine benzeyecektir. Bizim başka kadınlarda eleştirdiğimiz şeyler de hep kendimizde kusur olarak gördüklerimiz aslında. Bir zaman gelecek ki annemizi eleştirdikten sonra ona hak verip 'Hayat böyleymiş' diyeceğiz.
Günümüzde hâlâ eğreti gelinler var mı?
Bilmiyorum ama günümüzde hâlâ meta olarak görülen kadınlar var. Burada sadece erkeği suçlayamayız, kadınlarda da suç var, hata her zaman yarı yarıyadır.


Mayıs'ta başka bir kadın hikayesi daha çekecekmişsiniz...

Evet, bu sene hep kadın hikayeleri çekeceğim gibi hissediyorum.
İzleyici bambaşka bir Yeşim Salkım görecek, tipimi de değiştireceğim; seyirciyi çok şaşırtacak bir film olacak.
Sosyal medyada yüzde 81 oranla en güvenilir kadın seçilmişiniz. Bunu nasıl başardınız?
Bunda sözlerimin arkasında durmam etkili olmuş olabilir.
Ben Arnavut kızıyım. Herkesin damarına basabilirsiniz ama bizimkinin üzerinden zıplayarak geçmeniz gerekiyor. Bizde söz senettir; sözümüzü evirip çevirip başka hale getirmeyiz.
Müzik mi, sinema mı?
İkisini birbirinden ayıramam çünkü ikisinden de aynı derecede haz ve keyif alıyorum. Tartıya koyarsak; dengedeler.
Sinemaya 'Eşkıya' filmiyle son derece iddialı bir giriş yapmıştınız...
Oyunculuğa Yavuz Turgul sinemasıyla başladım; üniversite gibidir kendisi. Hayatımın dönüm noktasıydı 'Eşkıya'. Yavuz Turgul, Şener Şen, Uğur Yücel ve yapımcımız Mine Vargı'ya çok şey borçluyum.

45 YAŞINDA BU DUYGULARI YAŞAMAK KÖTÜ
Kadın ve erkek arasında yaşanan eşitsizlik yıllardır konuşuluyor. Bu sektörde kadın olmanın zorlukları neler?
Sektörde sadece kadın olmak değil, erkek olmak da zor.
Erkek de, kadın da acıyı farklı hissetmiyor. Ama erkekler tarafından kadınlara uygulanan ikinci sınıf muameleyi diyorsanız; evet bu var ama bunu yapan belli bir topluluk, daha doğrusu öyle yetiştirilmiş çocuklar.




YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenlerindeki meyve ve sebze temasının sonu ne olacak? 21 Nisan 2024 | 27 Okunma Modern dilencilik 21 Nisan 2024 | 100 Okunma Venedik Bienali’nde örnek ateşkes hareketi! 20 Nisan 2024 | 17 Okunma Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar