‘Ahlat Ağacı’

Derinlikli bir babaoğul hikayesini anlatan, 71. Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan 'Ahlat Ağacı', bu hafta izleyiciyle buluştu. Usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan bu filmde izleyiciyi, çocukluğunun geçtiği Çanakkale'de...

Derinlikli bir babaoğul hikayesini anlatan, 71. Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan 'Ahlat Ağacı', bu hafta izleyiciyle buluştu. Usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan bu filmde izleyiciyi, çocukluğunun geçtiği Çanakkale'de çektiği muhteşem görüntülerle selamlıyor.
'Ahlat Ağacı', üniversiteyi bitirdikten sonra Çanakkale Çan'daki ailesinin evine dönen ve yazdığı ilk kitap olan 'Ahlat Ağacı'nın basılması için çabalayan 'Sinan'ın (Doğu Demirkol), at yarışı tutkunu babası 'İdris' ile çatışmasını anlatıyor. Kendini var etmeye çalışan 'Sinan'ın, köyün değer yargılarının dışında kalan, bu nedenle kimsenin onaylamadığı babasıyla olan ilişkisi, izleyiciye birçok mesaj veriyor. Toplumsal dışlanma, kendinle yüzleşememe, çatışmalar, çıkar ilişkileri tüm gerçekliği ile sizi filmin içine çekiyor.
Hayat dersi gibi olan filmdeki uzun diyalogların arasında; toplumun değer yargıları içinde kendisine yer bulamayan 'İdris'in çaresizliğine, ikiyüzlülüğüne ve bunun acıklı sonuçlarına tanık olacaksınız. Ceylan, tüm bunları anlatırken her zaman olduğu gibi gerçekçi ve çarpıcı diyaloglarla karakterlerin derinlerine inmiş.
'Ahlat Ağacı' birbirinden sahici karakterler yaratan oyuncularıyla da akıllarda yer edecek bir film. Doğu Demirkol ve Murat Cemcir'in muhteşem performans sergilediği film, baba- oğul çatışmalarının nedenleri üzerine uzun uzun düşündürüyor seyirciyi.
Nuri Bilge ve Ebru Ceylan'ın hikaye oluşturma ve senaryo konusundaki yenilikçi tavırları, karakter oluştururken yarattıkları derin dünya ve uzun diyalogların gerçekçiliği dikkat çekiyor. Favori sahnem ise filmin ortalarında ünlü bir yazarı canlandıran Serkan Keskin'in köprünün üzerindeki tiradı.

İMAM SAHNELERİ
Filmdeki 'Sinan' ve imam sohbetleri inanılmaz başarılı diyaloglara sahne olsa da zaman zaman 'Acaba fazla mıydı, ya da bu sohbet ne kadar evrensel?' diye düşündürdü bana.
Öte yandan 'Ahlat Ağacı'ndaki bir sahnenin arka planındaki televizyonda Yılmaz Güney'in 'Umutsuzlar'ı görünüyor.
Böylelikle Nuri Bilge Ceylan, filminde Yılmaz Güney'e de selam göndermiş.
Nuri Bilge Ceylan'ın, Ebru Ceylan ve Akın Aksu ile birlikte yazdığı filmde, Murat Cemcir'in oynadığı baba karakteri, aslında Akın Aksu'nun babası, yani gerçek bir karakter.
Muhteşem performans sergileyen Murat Cemcir filmle ilgili şunları söyledi: "Senaryoyu okuduğum andan itibaren onu oynamayı düşündüm. Film; hayatın, aile olmanın, hayallerinin peşinden gitmenin ve gidememenin gerçekliğini anlatırken, bizleri karanlık taraflarımızla yüzleştirecek bir edebi eser."

216 SALONDA
Türkiye, Fransa, Almanya, Bulgaristan, Makedonya, Bosna Hersek, İsveç ve Katar ortak yapımı 'Ahlat Ağacı', ülkemizde 216 salonda gösteriliyor. Süresi ve içerdiği çok uzun diyaloglara takılmadan gidin ve izleyin bu filmi. Finalde izleyiciyi inanılmaz çarpıcı bir sahne bekliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenlerindeki meyve ve sebze temasının sonu ne olacak? 21 Nisan 2024 | 27 Okunma Modern dilencilik 21 Nisan 2024 | 100 Okunma Venedik Bienali’nde örnek ateşkes hareketi! 20 Nisan 2024 | 17 Okunma Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar