Galatasaray Lisesi, 150’nci yılını iki sergiyle kutluyor

Bir Fenerbahçeli olarak şunu söylemek istiyorum; tüm Galatasaraylılar çok şanslı... Pera Müzesi'ndeki 'Mektep Meydan Galatasaray' sergisini gezerken, tam olarak böyle hissettim. Hafiften kıskançlık da vardı tabii... Suna...

Bir Fenerbahçeli olarak şunu söylemek istiyorum; tüm Galatasaraylılar çok şanslı... Pera Müzesi'ndeki 'Mektep Meydan Galatasaray' sergisini gezerken, tam olarak böyle hissettim.
Hafiften kıskançlık da vardı tabii...
Suna ve İnan Kıraç Vakfı'nın iki kardeş kurumu Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü;
Galatasaray Lisesi'nin kuruluşunun 150'nci yıl dönümü kapsamında iki ayrı sergiyi, sanat ve tarih meraklılarıyla buluşturdu. Hangi takımı tutarsanız tutun, mutlaka bu sergileri görün ama Galatasaraylı'ysanız sakın kaçırmayın.
Fenerbahçe taraftarı olan Pera Müzesi Müdürü Özalp Birol ile sergiyi konuşmak için müzede buluştuk. Özalp Bey'i dinlerken, bir saatliğine de olsa o dönemin ruhunu ve nasıl Galatasaray Liseli olunduğunu hissetmek müthiş bir duygu.
Sergi; Galatasaray Lisesi'nin tarihi ve mekanıyla ilişkilenen yapıtları bir araya getirirken, 150 yıldır kente mal olan kuruma güncel sanatçıların bakışını yansıtıyor. Özalp Bey; yürüyen sanat tarihi kütüphanesi olarak başlıyor anlatmaya:
"Galatasaray Lisesi'nin 150'nci yılını kutluyoruz ama aslında Galatasaray'ın kökleri 15'inci yüzyıla dayanıyor. Bu sergiyi hazırlarken ezberleri bozmak istedik. Serginin küratörlüğünü Galatasaray Üniversiteli Çelenk Bafra'ya verdik. Sergi;
Türkiye'nin sosyopolitik belleğine yerleşmiş kamusal alanlardan Galatasaray Meydanı ile okulun ilişkisine de atıfta bulunuyor." Sergi, Galatasaray Liseli ve üniversiteli gençlerin elinden çıkmış. Özalp Birol ile sergiyi geziyoruz... Elvan Alpay'ın; pencerelerin üzerine koyduğu, okulun bahçesindeki bitkilerin 3 boyutlu hali olağanüstü.
Hera Büyüktaşçıyan'ın 'Gül Bahçesinin Ardı' adlı eserinde ise kemer şeklinde bir defterler bütünü görüyoruz.
Sergide Ali Kazma, Antonio Cosentino, Barış Göktürk, Biriken (Melis Tezkan ve Okan Urun), Burak Delier, Cemal Emden, Elvan Alpay, Hasan Deniz, Hera Büyüktaşçıyan ve Vahit Tuna'nın çalışmaları yer alıyor.

KARNE, PİLAV GÜNÜ...
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nde ise 'Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi'nin 150 Yılı' başlıklı bir arşiv sergisi açıldı. Sergide; okulun 1868'den bu yana devam eden nitelikli insan yetiştirme vizyonundan kesitler sunuluyor.
Küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar'ın yaptığı sergide; kurumsal ve özel koleksiyonlardan derlenen fotoğraf, film, efemera ve obje gibi orijinal malzemeler ekseninde, mektebin tarihsel öyküsünü bulabilirsiniz.
Timur Selçuk'un karne notlarını, Gustave Alexandre Garnier'in Sultan Abdülaziz büstünü, Galatasaray Lisesi'nin ülkemize kazandırdığı başarılı kişilerle ilgili bir kısa film ve pilav günleri gibi arşiv belgelerini de görebilirsiniz. 'Batıya Açılan Pencere: Galatasaray Lisesi'nin 150 Yılı' sergisi, 23 Şubat'a kadar İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nde, 'Mektep Meydan Galatasaray' sergisi ise 25 Kasım'a kadar Pera Müzesi'nde ziyaret edilebilir.
Mutlaka görün...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sanal gerçeklik gözlükleri, depresyondan çıkışın yeni yolu mu? 17 Mart 2024 | 36 Okunma Hayvan dostu belediyeler seçimlerde öncelikli tercih olmalı! 16 Mart 2024 | 19 Okunma New York Post’un Oscar selfie’si batıl inancı 10 Mart 2024 | 54 Okunma Gururla yanlarındayız 10 Mart 2024 | 64 Okunma Kadınlar sadece 8 Mart’ta değil, 365 gün desteklenmeli 09 Mart 2024 | 40 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar