Türk sinemasının 5 kadın kahramanı

Türk sinemasının erkek egemen bir anlayışa sahip olduğu konuşulurken BKM, bu konuda bir atılım yaparak beş kadın yönetmenle tam beş film çekti. Tüm dünyada her alanda erkek egemenliğinin normalleşmesini...

Türk sinemasının erkek egemen bir anlayışa sahip olduğu konuşulurken BKM, bu konuda bir atılım yaparak beş kadın yönetmenle tam beş film çekti.
Tüm dünyada her alanda erkek egemenliğinin normalleşmesini izlemek yerine böyle haberler duymak son derece umut ve mutluluk verici.
Hele ki sinema endüstrisinin cinsiyet ayrımcılığından hâlâ arındırılamamış olduğunu düşünürsek, kadınlara güvenen ve bu yıl çektiği 10 filmden beşini kadın yönetmenlere emanet eden BKM, bu konuda en büyük övgüleri hak ediyor. Sektörde kilidi kıran kadınların başarısı arttıkça kadınlara daha çok yer açılıyor. Her geçen gün böyle başarılı yönetmenlerin çoğaldığının haberlerini almak dileğiyle...
BKM'nin başarılı kadın yönetmenleriyle; beş filmin beş kadın yönetmenle çekilmesini, sektörde kadın olmanın zorluklarını ve Türk sinemasında kadının temsili üzerine konuştuk...

Meltem Bozoflu Gölebeyi / 'Cici Babam'- Vizyon tarihi henüz belli değil
'Doğurganlığımızı üretimimizin içine katmalıyız'
"Erkek egemen bir toplum yapısında yaşadığımız bir gerçek. Bunun Türk sinemasına yansıması da söz konusu, ancak ben asıl sorunun kendi anlayışımızda ortaya çıktığını düşünüyorum. Şöyle ki, insan cinsiyet olarak kadın ya da erkek, ama bilinç olarak hem kadın, hem erkek. Yani eylem bilincimizde dişil ve eril tarafları yerli yerinde kullanabilirsek, toplumun ve kurumlarının erkek egemen yapısı içerisinde cinsiyetimizle değil, eylem ve irademizle var olabiliriz. Yaratıcı alanda ise, dişil tarafın doğurganlığını, duygu yoğunluğunu, imgelem dünyasına açılan renkli penceresini üretimimizin içerine katabilirsek, yine bizi cinsiyetimizin belirleyiciliğinden kurtaran bir anlayışla hareket ederiz. Kadın ya da erkek fark etmez, önemli olan kendimizdeki bu dinamikleri, özgüvenle, yerli yerinde kullanabilmek."

Andaç Haznedaroğlu / 'Acı Tatlı Ekşi'- Film vizyonda
'Umarım örnek teşkil eder'
"Türk sinemasında kadın yönetmenler giderek artıyor. Çok genç ve yetenekli bir nesil var artık. BKM'nin ekibinde şahane kadınlar var. Umarım çoğalmamız, ülkemizdeki kadınlar için de her alanda bir örnek teşkil eder. Set ekiplerinin çoğunluğu erkek ve çok uyumlu çalışıyoruz aslında. Kadınlar büyük bir çabayla erkeklere güç olarak yetişti. Özgürlük ve hedeflerini gerçekleştirmede bütün kadınlara örnek olabildiysek ne mutlu. Dünyada da kadın başrolü olan filmleri çekmek sadece 'art house' dediğimiz türde oluyor. Ben kadın filmleri çekmeye devam edeceğim. Yönetmen olmamda tek amaç , kadın ve çocuk meselesini anlatmaktı."

Tuğçe Soysop / 'Bizim Köyün Şarkısı'- Vizyon tarihi: 26 Ocak
'Kadın yönetmenler sinemaya kadın sorunlarını aktaracak'
"Ataerkil bir toplum düzeni içerisinde doğan kadınlar olarak, her alanda birçok zorlukla beraber büyüdük. Tüm sektörlerde olduğu gibi, sinema sektöründe de erkek egemen bir anlayışın süregeldiği yadsınamaz bir gerçek. BKM ile uzun zamandır çalışıyorum; kadın-erkek ayrımı yapmadan insana değer veren, güvenen bir şirket. Uzun bir dönem, sadece güzelliğin ve cinselliğin ön planda tutulduğu filmler çekilmiş, kadına biçilen rollerde ısrarlı bir tutum sergilenmiştir. Zaman içinde dünya sinemasından gelen bir yansımayla, çağı yakalayan bir vizyon oluşturulmuş. Böylelikle kadının varlığı, yeri ve duruşu yavaş yavaş değişmeye, gelişmeye başlamıştır. Bu bağlamda kadın yönetmenlerin çoğalması; toplumun büyük bir kesimine etkisi olan sinema sanatında kadın sorunlarının daha iyi aktarılmasını sağlayacaktır."

Serra Yılmaz / 'Cebimdeki Yabancı'- Vizyon tarihi: 2 Şubat
'Kadınlar dünyayı değiştirecek'
"Sadece sinemada değil, tüm dünyada erkekler egemen. BKM açısından gerçekten iddialı bir seçim. Bu adımın onları, sonuçlarıyla da hoşnut etmesini ve de tercihlerinin bu şekilde devam etmesini temenni ediyorum. Çünkü kadınların bakışına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Neticede dünyayı kadınların değiştireceğine inananlardanım. Erkeklerin herhangi bir görevi yaptıklarında kendilerini kanıtlama gibi bir dertleri yok. Ancak bir kadın, aynı görevi üstlendiğinde sözünü geçirmek için muhtemelen bir erkeğe göre daha fazla çaba sarf etmek zorunda kalıyor. Bunu da unutmamak gerekiyor."

Gupse Özay / 'Deliha 2' Vizyon tarihi: 12 Ocak
'Kadın eş değil, eşsizdir'
"BKM bu sene beş kadın yönetmenle çalışmış; her zaman herkese öncülük eden ve örnek bir yapı. Ne diyeyim, insan gururlanıyor böyle bir şirketle el ele olduğu için. Kadın her daim, başrol olan erkeğin pasörü olarak gösterildi yıllarca. Bir adamın karısı, gittiği restoranın garsonu, saçını seven annesi, sevgilisi vs... Ana hattında bir kadın hikayesi olan film bulmak çok zordu eskiden. Şimdi kadınlar kendi hikayelerini anlatıyor, anlattırıyor. Tabii buna şans veren, izleyen birileri oldukça... Türk sinemasında kadının temsili konusunda hâlâ bazı şeylere mahkum olduğumuzu düşünüyorum. Kadın güzel olmalı, erkeğe kendini beğendirmeli, erkeğin sözünü dinlemeli, birinin eşi olmalı. Oysa her kadın, her insan eşsizdir. Türkiye'de, de dünyada da kadının temsili derinleşip genişliyor."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ödül törenlerindeki meyve ve sebze temasının sonu ne olacak? 21 Nisan 2024 | 27 Okunma Modern dilencilik 21 Nisan 2024 | 101 Okunma Venedik Bienali’nde örnek ateşkes hareketi! 20 Nisan 2024 | 17 Okunma Ödül törenleri mercek altında, cezalar yolda! 14 Nisan 2024 | 154 Okunma Toplumun size biçtiği rollerin ötesine geçebilirsiniz 14 Nisan 2024 | 27 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar