Restoran sihirbazı

Türkiye Gazetesi Yazarı Fuat Uğur'un bugünkü (21.09.2022)''Restoran sihirbazı'' başlıklı yazısı.

Mimari tasarım denince insanın aklına hemen evler ya da büyük resmî yapılarla oteller filan geliyor. Oysa dünyada mimari tasarımcılığın çok çeşitli alanları var. Türkiye’de ise henüz bu durum çok yaygınlaşmış değil. Üstelik bir mimar her alanda tasarım yapıyor ülkemizde.

Geçtiğimiz günlerde yeme içme ve gıda sektöründe uzmanlaşmış bir mimari tasarımcı kadrosunun yaptığı müthiş işleri işitince demek ki böyle bir saha da varmış ve ülkemizde faaliyet gösteriyormuş diye merak edip bir söyleşi gerçekleştirdim. Hatta yanıma mimari tasarımcı olmak isteyen lisedeki kızımı da alarak gittim ve onlarla bir araya gelip uzunca bir sohbet yaptık. Anlattıkları o denli ilginç geldi ki bana, epey kayıt aldığımı eve gelince acı biçimde idrak ettim. İçinde en önemlileri olarak gördüğüm sorularımı ve cevaplarını sizinle de paylaşıyorum.

Seksendokuz Mimarlık adlı şirketin kurucu ortağı Ayşe Çetin Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümünü 1994 yılında bitirir bitirmez babasının teşviki ve öngörüsüyle restoran ve yeme içme mekânları tasarımına başlamış. Kendisiyle aynı bölümden mezun olan Tuğba Ünal ile birlikte mimarlık şirketini 1997 yılında kurmuş. Sonra ortaklığa Faruk Arat da katılmış. O zamandan bu yana 700’ü aşkın iş yapmış ve bunların referansları elinde. Muazzam bir müktesebat. Dediğimiz gibi yeme içme sektörüne odaklı çalışıyorlar. Lokanta, pastane, havaalanlarındaki iş yerleri, uzun yol duraklarındaki yeme içme mekânları, kasaplar, kafeler; her şey… Böyle bir mimari saha benim kişisel olarak ilk kez işittiğim uzmanlık alanıydı. Ayşe Çetin, Ufuk Çetin ve Erman Pehlivan ile Kadıköy Caddebostan’da kiraladıkları ve ofis olarak kullandıkları bir köşkte bir araya geldik ve onlara sorularımı yönelttim. Çok ilginç cevaplar aldım.

> Diyelim ki size bir yabancı yatırımcı geldi ve Türkiye’de bir lokanta açmak istiyor. Önce ne yapıyorsunuz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK’nın Avrupa’daki Türklere saldırıları ülkemiz için bir işaret 28 Mart 2024 | 2.768 Okunma Yalnızca vaatlerini değil FETÖ TV’lerindeki konuşmalarını ve ilişkilerini de hatırlamıyor 26 Mart 2024 | 3.869 Okunma Hükümet kamu yöneticilerini FETÖ’cülere karşı savunmasız bırakmamalı 23 Mart 2024 | 2.465 Okunma FETÖ’cü ve PKK’lı gençler! Özgür amcanız darbe için hazır, sizi bekliyor… 21 Mart 2024 | 3.332 Okunma İmamoğlu’nun asıl sancısı; Kandil’in kesin kararını henüz vermemiş olması mı? 19 Mart 2024 | 3.777 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar