Merve Dizdar ve Nuri Bilge Ceylan’lar bize neyi anlatıyor?

Yukarıdaki her iki isim aslında birer sembol. Son haftalarda adları ödül törenlerinde yaptıkları konuşmalarla öne çıktı sadece. Kendini “Türkiye’nin Aydını” olarak tanımlayan akademi, medya...

Yukarıdaki her iki isim aslında birer sembol. Son haftalarda adları ödül törenlerinde yaptıkları konuşmalarla öne çıktı sadece. Kendini “Türkiye’nin Aydını” olarak tanımlayan akademi, medya, siyaset ve sanat camiasından geniş bir kesimi temsil ediyorlar. Ve onların ne denli haklı olduklarını samimi biçimde düşünen milyonlarca insan da var.

Aslında Merve Dizdar ve Nuri Bilge Ceylan nezdinde, bu camianın Türkiye demokrasisine, sosyolojisine, ekonomi politikasına, kadınların toplumdaki yerine dair fikirlerinde samimi olduklarını düşünüyorum.

Bu samimiyetin, fikirsel yeterliliğin ve haklılığın bir kanıtı olmadığını parantez açarak belirtmeliyim.

Onların söylediklerini toptancı biçimde reddetmek yerine, eleştirilerinde neden gerçeğin yalnızca tercih edilen bir bölümü üzerine odaklandıklarını sorgulamak gerek.

Merve Dizdar’ın Cannes’da aldığı ödül sonra okumaya çalıştığı metinde şunlar yazılıydı:

"Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada bir kadın olmak Nuray'ın ve Nuraylar'ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için, kendine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye'de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İmamoğlu’nun asıl sancısı; Kandil’in kesin kararını henüz vermemiş olması mı? 19 Mart 2024 | 2.154 Okunma Post-Truth olarak İmamoğlu ve CHP seçmeninin trajedisi 16 Mart 2024 | 1.803 Okunma Bu iki isim İzmir’de sürpriz yaparsa tüm yerel seçim paradigması değişir 14 Mart 2024 | 5.747 Okunma Sayın Erdoğan, yapılacak iş miydi bu Allah aşkına? 12 Mart 2024 | 8.129 Okunma FETÖ adına Yusuf Tekin’i tehdit eden o Bakan şimdi nerede? 09 Mart 2024 | 4.397 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar