Kürtler artık o mazlumlardan olmayacak

Şu sıralar yaptığım en iyi şey Alev Alatlı’nın Nasihatname-1 serisinden Fesuphanallah’ı okumak. Kitabın üst başlığı da America the beautiful. On sayfasında bile insanı bir...

Şu sıralar yaptığım en iyi şey Alev Alatlı’nın Nasihatname-1 serisinden Fesuphanallah’ı okumak. Kitabın üst başlığı da America the beautiful. On sayfasında bile insanı bir kütüphane dolusu kitap okumuş hissettiren, zor ama müthiş de akıcı bir kitap.
Alatlı, Avrupa kıtasındaki Christendom’ları anlatıyor. Christendom sözcüğünün asli anlamı “Hıristiyanlar”. Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu sürecinde “Avrupa” ve “Christendom” sözcükleri eş anlamlı olarak kullanılıyor. Alatlı “Avrupa dendiğinde Hıristiyanlığa yazılan insanları düşüneceksiniz yavrum. Neden yazılanlar dediğime daha çok odaklanın” diyor ve Avrupa “medeniyeti”nin nasıl bir tek dişi kalmış canavar olduğunu bize anlatıyor.
Ve o Christendom’lara tek bir düşmanı bellettiklerini hatırlatıyor.
Misal, papazı olduğu kilisesinin kapısına astığı “95 Tez” başlıklı manifestosu Protestanlığın ağa babası Martin Luther King’in o sözünü:
“Türk milleti Allah tarafından Avrupa’nın cezasını vermek üzere gönderilmiş bir kuvvettir.”
Türkleri “Allah’ın cezası” olarak gören bu anlayış, Avrupa’da o tezleri okumadan öğrencisi olarak isyan eden 100 bin köylünün öldürülmesini seyreden biri olan Martin Luther King’den bu yana hiç değişmedi. Son yarım yüzyıldır üzerlerine ipekten imal edilmiş demokrasi esvabı geçirdiler ve ırkçı yüzlerinin ortaya çıkmasıyla o libaslarından da sıyrıldılar.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK’nın Avrupa’daki Türklere saldırıları ülkemiz için bir işaret 28 Mart 2024 | 2.798 Okunma Yalnızca vaatlerini değil FETÖ TV’lerindeki konuşmalarını ve ilişkilerini de hatırlamıyor 26 Mart 2024 | 3.870 Okunma Hükümet kamu yöneticilerini FETÖ’cülere karşı savunmasız bırakmamalı 23 Mart 2024 | 2.465 Okunma FETÖ’cü ve PKK’lı gençler! Özgür amcanız darbe için hazır, sizi bekliyor… 21 Mart 2024 | 3.332 Okunma İmamoğlu’nun asıl sancısı; Kandil’in kesin kararını henüz vermemiş olması mı? 19 Mart 2024 | 3.778 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar