İsveç’e “Evet” demek zor, Masa’nın adayına daha da zor…

Tv100 Gazetesi Yazarı Fuat Uğur'un bugünkü (06.12.2022)''İsveç’e “Evet” demek zor, Masa’nın adayına daha da zor…'' başlıklı yazısı.

Geçen hafta İsveç’ten Türkiye’ye gönderilen PKK’lı terörist Mahmut Tat, PKK/KCK kapsamında silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Cezayı Yargıtay onamıştı ama tutuksuz yargılandığı için yurt dışına firar etmişti. İsveç, 2015 yılında iltica talebinde bulunan teröristin bu başvurusunu reddetmişti.

Bu iadeyle bir “pembe tablo” ortaya çıktı. İsveç ne güzel iade ediyordu artık. Acaba Türkiye yakında İsveç’in NATO’ya girişine “Evet” diyebilir miydi?

Önceki gün Sayın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile konuştum. İsveç’in bu iadesi ile birlikte “Süreç olumlu istikamette ve Türkiye’nin EVET diyebileceği bir noktaya mı evriliyor?” diye sordum.

Bakan Bozdağ “Tabii olumlu bir adım ama iade edilen terörist bizim onlardan talep ettiğimiz 33 teröristin arasında yoktu. Kendileri iltica talebini reddetmişler ve geri gönderdiler” dedi. Sayın Bakan’ın verdiği bilgiye göre, bu terörist cezasının 4’te 3’ünü yatacak, yani 4 yıl 6 ay kadar. Yurt dışına firar etmesi nedeniyle bir ceza eklemesi yok. Yasalara göre firar cezası cezaevinden kaçma söz konusu olduğunda ekleniyor. Ama yurt dışına kaçma ya da yurt içinde hakkında mahkûmiyet kararı olduğu halde teslim olmama gibi konularda hükümlü hakkında ayrı bir dava daha açılabiliyor.


Bakan Bekir Bozdağ ilişkilerin olumlu seyretmesi için Türkiye’nin üç şartı olduğunu ve bunun taraflarca imza altına alındığını hatırlattı.

1-Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’dan talep ettiği terörist sayısı 33. İsveç’ten 10'u FETÖ, 11'i PKK mensubu 21 kişinin iadesi istendi. Her iki ülke NATO üyelikleri söz konusu olana kadar bu taleplerin hiçbirine olumlu yanıt vermemişti. Zaten teröristlerden 19’unun iade talebini doğrudan reddettiler. Beş terörist ile ilgili talebi ise çeşitli gerekçelerle cevapsız bıraktılar. Finlandiya'da iki, İsveç'te yedi olmak üzere iki ülkedeki dokuz iade dosyasıyla ilgili süreç devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
PKK’nın Avrupa’daki Türklere saldırıları ülkemiz için bir işaret 28 Mart 2024 | 1.766 Okunma Yalnızca vaatlerini değil FETÖ TV’lerindeki konuşmalarını ve ilişkilerini de hatırlamıyor 26 Mart 2024 | 3.816 Okunma Hükümet kamu yöneticilerini FETÖ’cülere karşı savunmasız bırakmamalı 23 Mart 2024 | 2.465 Okunma FETÖ’cü ve PKK’lı gençler! Özgür amcanız darbe için hazır, sizi bekliyor… 21 Mart 2024 | 3.331 Okunma İmamoğlu’nun asıl sancısı; Kandil’in kesin kararını henüz vermemiş olması mı? 19 Mart 2024 | 3.775 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar